Martin Károly Kremnica

Chata na Skalke má už 100 rokov. Zaujímavé fakty z jej histórie, o ktorých možno netušíte...

Okrúhle jubileum oslávila jedna z najstarších turistických chát na Slovensku. Chata na Skalke pri Kremnici má pohnutú históriu, slúži však do dnes. Po novom si tu môžu turisti zazvoniť na zvonec, ktorý plní všetky priania :)

Ilustračný obrázok k článku Chata na Skalke má už 100 rokov. Zaujímavé fakty z jej histórie, o ktorých možno netušíte...
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Súčasný chatár, Tibor Ferenčík, je prevádzkovateľom Chaty na Skalke už od roku 1990. Na oslavách storočnice sa okrem iného posvätil kríž a postavil zvonec, ktorý plní priania. Podľa Ferenčíka chýba v obľúbenom turistickom stredisku súdržnosť podnikateľov. Verí že tieto symboly pomôžu situáciu zmeniť.

Je to vďaka všetkým ľuďom, ktorí tu v minulosti niečo vykonali a zaslúžili sa o vznik tohto miesta. Je to prvá atrakcia tohto druhu v Kremnických vrchoch. Ten, kto si na zvon zazvoní, tomu sa splní želanie. Nemôže ho však nikomu prezradiť,“ prezrádza chatár Tibor Ferenčík.

Celý rozhovor nájdete vo videu

Skalka pri Kremnici: Objav maďarských lyžiarov

Ako prví začali na Skalke, v nadmorskej výške 1188 metrov, lyžovať Maďari. „Členovia budapeštianskeho lyžiarskeho klubu sem chodil lyžovať už v roku 1906,“ rozpráva ďalej Ferenčík zaujímavé fakty. Podľa neho si Skalku mimoriadne obľúbili, písalo sa o nej aj v dobovej tlači: „Z Budapešti do Kremnice trvá cesta vlakom 5 hodín. Už keď vystúpite z vlaku, obujete si lyže a odveziete sa dole, až do mesta kráľovského,“ cituje Ferenčík z dobovej tlače.

Výstavba chaty na Skalke už bola len otázka času. V 1913 roku tu mesto postavilo Jánošíkovu búdu. To bol pôvodný názov terajšej Chaty na Skalke. Postavili ju za dva mesiace, mala kamenné základy a dve drevené poschodia.

Chlieb s maslom a mlieko

Na Skalku sa vtedy chodilo len koňmo, vybavenie a ponuka chaty, alebo útulne, bola teda skromné. Chatár ponúkla chlieb s maslom a mlieko. Ostatné, si prví turisti museli doniesť so sebou.

Od roku 1919 do roku 1945 tu chatárčil pán Teplický. 2. svetová vojna neobišla ani Skalku pri Kremnici. „V 45 roku chatu vypálili Nemci, obávali sa, že by tu mohli prespávať partizáni. Chatára ušetrili, dovoli mu zobrať svoje veci a majetok, dokonca ho zviezli do mesta,“ osvetľuje ďalej pohnutú minulosť chaty Ferenčík.

Chatu obnovila Elba, súčasný vlastník, až v 60-tych rokoch. Ubudlo síce jedno poschodie, ale chata slúži svojmu účelu až do dnes.

Tibor Ferenčík o Chate na Skalke
1
Galéria
Chata na Skalke oslávila storočnicu
22
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM