Martin Károly Rôzne

Škody po vianočnej povodni vyčíslil SVP na 904.000 eur

Na viac ako 904.000 eur vyčíslil náklady na obnovu funkčnosti vodných tokov a majetku Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š.p. po koncoročnej povodni na viacerých tokoch Slovenska. Priame škody na vlastnom majetku dosiahli 4900 eur.

Najväčšie náklady na obnovu funkčnosti vodných tokov, viac ako 892.000 eur, vynaložili vodohospodári na tokoch v správe Odštepného závodu Banská Bystrica. Povodeň sa najviac prejavila na riekach Hron, Ipeľ a ich prítokoch.
Ďalšie náklady vo výške viac ako 295.000 eur súviseli so zabezpečovacími prácami počas II. a III. stupňa povodňovej aktivity v období od 21. decembra 2009 do 18. januára 2010.
Povodeň spôsobila značné škody aj u staviteľov rýchlostnej komunikácie R1 medzi Žarnovicou a Žiarom nad Hronom, kde voda porušila stavbu mosta a zaplavila aj samotnú cestu.
Podľa hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcela Jánošíka náklady spojené s odstraňovaním škôd nie sú ešte vyčíslené, lebo vzhľadom na klimatické podmienky ich nebolo možné dodnes ukončiť. Majetok NDS je poistený a náhradu škody si spoločnosť bude uplatňovať na základe uzavretej poistnej zmluvy.
Čo sa týka výstavby II. etapy, medzi Lehôtkou pod Brehmi a Šášovským Podhradím, tá je vo výstavbe a objekty, na ktorých vznikla škoda, ešte neboli od zhotoviteľa prevzaté.
Povodeň medzi vianočnými sviatkami postihla najviac obyvateľov zvolenskej časti Neresnica a Balkán, ale aj občanov v Podbrezovej a viacerých obcí v okrese Žiar nad Hronom, Levice a Žarnovica.
Hrubý odhad škôd, ktoré spôsobila povodeň na majetku Mesta Zvolen, najmä v častiach Neresnica a Balkán, sa pohybuje na úrovni 50.000 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM