Martin Károly Rôzne

Škola sa blíži. Z peňaženiek nám vytiahne stovky eur!

Školský rok sa začína už o pár dní a nás zaujímalo, koľko nám škola vytiahne z peňaženiek. Preto sme zmapovali poplatky v škôlke, základnej škole i na strednej.

Či už má vaše dieťa tri roky alebo sedemnásť, platiť v škole treba stále. September je mesiacom, ktorý nám z peňaženiek vytiahne aj niekoľko stovák.

[color=#cc0000]­[size=14]Vyššie poplatky za škôlku už od septembra[/si­ze][/color] Pokiaľ máte doma škôlkara, pripravte sa na vyšší poplatok v žiarskych predškolských zariadeniach. Táto zvýšená cena sa však netýka detí s trvalým pobytom v Žiari. Rodičov týchto detičiek vyjde škôlka na 10 eur mesačne. Pokiaľ však Žiarčania nie ste, ale vaše dieťa bude navštevovať žiarsku škôlku, mesačne zaplatíte 20 eur za dieťa vo veku od 3 do 6 rokov. Ak je dieťa vo veku od 2 do 3 rokov, zaplatíte mesačne 50 eur. K tomu si však pripočítajte asi 24 eur za stravu.

[color=#cc0000]­[size=14]Za základnú školu menej[/size][/co­lor] Poplatok za to, že vaše dieťa navštevuje základnú školu sa, samozrejme, neplatí. Avšak aj tu platíte napríklad do triedneho fondu – ZRPŠ či za obedy v školskej jedálni, nehovoriac o takom či onakom zošite a „úbore“ na telesnú. Za obedy zaplatíte na „Jednotke“ 20,20 eura, ak vaše dieťa navštevuje 1. až 4. ročník, 21,80 eur, ak navštevuje 5. až 9. ročník a 23,80 eura, ak je deviatak. Za „družinu“ miniete na tejto škole 4 eurá mesačne. Rovnakú sumu zaplatíte za ŠKD i obedy aj na ďalších základných školách v Žiari. [color=#cc0000] [size=14]Na žiarskom gymnáziu platíte aj za knihy a pracovné zošity[/size][/co­lor] Ak vaše dieťa navštevuje žiarske osemročné gymnázium, v septembri sa pekne plesnete po vrecku. „Ja mám dvoch stredoškolákov, a to vám poviem, že na začiatok školského roka myslím už koncom júna,“ hovorí mama dvoch gymnazistov, ktorá si odkladá peniaze počas celého leta. „Školské potreby či ZRPŠ, to nie je až tak veľa, najhoršie sú cudzie jazyky, kde musíte kupovať knihy a pracovne zošity, a to je už iná káva,“ dodáva. Jedna takáto kniha totiž vyjde na viac ako 20 eur. „Celkovo mám k začiatku roka odložených 200 eur a dúfam, že mi to bude stačiť.“

Ešte dodajme, že sumu, ktorú vkladajú rodičia do triedneho fondu si schvaľujú na začiatku štúdia či školského roka a je to okolo 6 eur mesačne vrátane prázdnin.

[size=14][color=#cc0000]­Koľko za obedy na gymnáziu[/color][/si­ze] Čo sa týka školskej jedálne, tak poplatok za obed pre žiaka od 11 do 15 rokov je 1,14 na deň (22,80 eur mesačne) a pre žiaka od 15 do 19 rokov je to 1,24 eura (24,80 eura mesačne).

[color=#cc0000]­[size=14]120 eur za oblečenie![/si­ze][/color] Združená odborná škola obchodu a služieb v Žiari vytiahne z peňaženiek rodičov peknú sumičku. Ide najmä o pracovné oblečenie, ktoré majú žiaci na celé štúdium. Dievčatá, ktoré študujú za hostinskú, zaplatia za pracovné oblečenie 120,60 eur, chlapci – hostinskí zaplatia 101,40 eura. cukrári na tejto škole za pracovný odev zaplatia 49,70 eura a kaderníci 40 eur. K tomu si ešte pripočítajte ZRPŠ, čo je 13 eur pre odbor hotelová akadémia a 10 eur pre ostatné odbory.

Katarína Reterová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM