Katarína Reiterová Rôzne

Škola už volá: Koľko zaplatia študenti za cestovné?

Začína vaše dieťa tohto roku na strednej v inom meste? My vieme, čo vás vyjde jedna cesta do školy. Ceny sa zatiaľ zvyšovať nebudú.

Žiarski študenti, ktorí nechodia na miestne stredné školy, dochádzajú najčastejšie do Zvolena, Banskej Bystrice, ale i Žarnovice či Prievidze. Zisťovali sme preto, čo stojí lístok na autobus do týchto miest pre študentov. ** Pre jednotlivé dvojice zastávok sú ceny nasledovné:** Žiar – Zvolen: tarifná vzdialenosť 24 km, cena v hotovosti je 0,75 eur, z dopravnej karty je to 0,68 eur. Žiar – Banská Bystrica: tarifná vzdialenosť 46 km, cena v hotovosti je 1,45 eur, z dopravnej karty je to 1,25 eur. Žiar – Žarnovica: tarifná vzdialenosť 22 km, cena v hotovosti je 0,75 eur, z dopravnej karty je to 0,68 eur.

Žiar – Prievidza: tarifná vzdialenosť 40 km a cena závisí na tom, či ide o diaľkovú respektíve medzinárodnú linku.

„Žiadna naša prímestská linka takto nepremáva,“ vysvetľuje Marek Modranský zo zvolenskej SAD-ky a dodáva: „na diaľkových linkách našej spoločnosti je cena 1,55 eur v hotovosti, z dopravnej karty je cena 1,38 eur. Na medzinárodných linkách je cena 1,45 respektíve 1,60 eur v hotovosti a 1,38 či 1,52 eur z dopravnej karty (linka 603703 Brezno-Plzeň, resp. 611702 Zvolen – Praha).“

[color=#cc0000]­[size=14]Ceny sa upravovali v januári, teraz sa nebudú[/size][/co­lor] Pokiaľ sa pýtate, či sa ceny cestovného nebudú k 1. septembru zvyšovať, môžeme vám povedať, že zatiaľ nie.** „Cena študentského cestovného v hotovosti a z dopravnej karty je na prímestských linkách v Banskobystrickom kraji upravená cenovým výmerom platným od 1. januára tohto roku,“** informuje nás Marek Modranský zo zvolenskej SAD-ky.

[color=#cc0000]­[size=14]S do­pravnou kartou lacnejšie[/si­ze][/color] Pokiaľ chcete na cestovnom ušetriť, zadovážte pre svoje školopovinné dieťa dopravnú kartu. Táto karta študentovi nahradí peniaze v hotovosti. Od 2 do 50 eur si môže na túto kartu nahrať, zakúpiť napríklad u šoféra autobusu a platiť ňou v autobusoch. Takouto kartou môžete platiť za cestovné nielen na prímestských linkách, ale aj mestských či diaľkových. Kartu si môžete vybaviť v kancelárii SAD na Priemyselnej ulici v Žiari a budete k tomu potrebovať preukaz totožnosti, fotografiu a potvrdenie o návšteve školy. Samozrejme, karta nie je zadarmo, zaplatíte za ňu 3 eur, za predĺženie 1 euro a kartu vám vyhotovia na počkanie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM