Barbara Dallosová Rôzne

Škola z nášho regiónu zaujala až v arabskom Abú Dabí: Je vraj celosvetovým unikátom! FOTO

Základná škola s materskou školou, nesúca meno významného astronóma, fyzika a matematika Maximiliána Hella, prekvapuje aj ďaleko za hranicami našej krajiny. Nedávno sa o tom presvedčili aj v Spojených arabských emirátoch, naši školáci tam boli za hviezdy...

Ilustračný obrázok k článku Škola z nášho regiónu zaujala až v arabskom Abú Dabí: Je vraj celosvetovým unikátom! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Základná škola s materskou školou v Štiavnických Baniach je známa svojimi sokoliarskymi aktivitami. ,,Počiatky školy sú spomínané aj v minulosti, dokonca sme sa dočítali, že už Maximilián Hell študoval na základnej škole v Štiavnických Baniach. Svojím spôsobom sme teda pokračovatelia základného školstva," hovorí riaditeľ Základnej školy s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach Pavel Michal.

Po slávnom rodákovi

Škola prešla počas svojej existencie vývojom, bola cirkevná aj štátna. Dnes sídli v budove, ktorá bola pre jej potreby postavená ešte v roku 1971. Oficiálny názov po známom rodákovi získala v roku 2002. ,,Maximilián Hell je rodák zo Štiavnických Baní a preslávil sa tým, že bol významným astronómom. Ako prvý pozoroval prechod Venuše cez slnečný disk, na základe čoho vypočítal vzdialenosť Zeme od Slnka," vysvetlil riaditeľ.

Nikde inde na svete…

Dnes je miestna škola známa široko-ďaleko najmä vďaka svojmu zameraniu. Už od prvého ročníka sa tu vyučuje predmet sokoliarstvo a chov koní. Riaditeľ tvrdí, že v tomto smere je škola unikátom na celom svete. Presvedčil sa o tom aj nedávno v ďalekom Abú Dabí v Spojených arabských emirátoch, kde sa školáci z Vindšachty predstavili na medzinárodnom sokoliarskom festivale.

,,Bolo tam 80 krajín, ktoré reálne pracujú so sokoliarstvom. Nikde na svete nie je základná škola, kde by sa to učilo. Dokonca o tento náš systém vzdelávania je obrovský záujem," podotkol s tým, že delegácie z krajín ako Venezuela, Irán, Veľká Británia či Nemecko sa pýtali na skúsenosti so zavádzaním takéhoto systému. Záujem teda riaditeľa teší, takáto spolupráca by mohla škole priniesť v budúcnosti zaujímavé partnerstvá.

Fotky školákov z výletu v Abú Dabí si pozrite v našej fotogalérii.

O predmety je záujem

Za takýmto smerovaním školy stojí práve jej súčasný riaditeľ Pavel Michal, ktorý na škole vo funkcii riaditeľa pôsobí od augusta 2008. ,,Od septembra 2009 sme začali vyučovať sokoliarstvo, samozrejme, predmet prešiel určitou evolúciou," dodal s tým, že kým sa z neho stal štandardný predmet, bolo sokoliarstvo, poľovníctvo a lesníctvo nepovinným voliteľným predmetom. Od roku 2013 je dokonca rozšírený o chov koní a jazdectvo.

Predmet je klasifikovaný a povinný pre žiakov 7. až 9. ročníka. Tento školský rok si môžu sokoliarstvo ako voliteľný predmet zvoliť aj miestni prváčikovia. Keďže je oň záujem, navštevuje ho 75 percent prvákov, na škole sa rozhodli, že od budúceho školského roka bude už aj pre 1. ročník povinným predmetom.

Podľa Pavla Michala je sokoliarstvo pre školu aj akousi métou, ktorá ju pomáha aj existenčne udržať. Zdá sa, že v tomto regióne, kde má lesnícke školstvo dlhodobú tradíciu, je o takéto smerovanie záujem. Školu navštevujú nielen miestne deti, ale aj deti zo sedem kilometrov vzdialenej Banskej Štiavnice a ďalších okolitých obcí.

Foto: ilustračné

Takto sa mali naši školáci v metropole arabského sveta!
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM