Martin Károly Rôzne

Školy napriek protestom zoptimalizovali

V Kultúrnom centre mesta Banská Štiavnica sa 27. apríla 2011 konalo výjazdové zasadnutie bystrického parlamentu Hoci sa v oficiálnych materiáloch uvádzalo, že išlo o prvé takéto zasadnutie v meste Unesco, v Banskej Štiavnici sa už uskutočnilo mimori

V úvode zasadnutia vystúpila primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková, ktorá predniesla analýzu sociálno-ekonomickej situácie okresu Banská Štiavnica.

Podľa vyjadrenia predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku na základe prípadného schválenia „Optimalizácie siete škôl a školských zariadení BB SK“, ktorá sa týka jedenástich škôl v Banskobystrickom kraji, sa do konca roka spojením škôl ušetrí 226 tisíc eur – pomerne od septembra do decembra a na budúci rok by sa ušetrená suma mohla pohybovať vo výške okolo milióna eur. Ide o školy v Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote, Poltári, Banskej Štiavnici a vo Zvolene.

Nie všetky vedenia škôl však s týmito návrhmi súhlasili. Najmasívnejšie sa proti sťahovaniu** Strednej stavebnej školy stavebnej** na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici vyjadrili aj Petíciou rodičia a občania v počte jedenásť tisíc šesťsto podpisov. Predstavitelia tejto školy vystúpili v rozprave pred schvaľovaním tohto bodu za podpory študentov školy s transparentmi („Demokracia má rôzne podoby, Neberte nám našu školu“…) Rokovania sa zúčastnil aj Marián Kotleba, ktorého vystúpenie však poslanci BB SK neschválili. Zasadanie navštívil aj primátor Banskej Bystrice pán Peter Gogola, ktorý Otvoreným listom priamo v pléne apeloval na krajských poslancov, aby uvážili svoje rozhodnutie o sťahovaní SPŠ stavebnej do Kremničky.

V Banskej Štiavnici sa proti zlučovaniu postavili predstavitelia Strednej odbornej školy Ľudovíta Greinera – Lesníckeho učiliska vo svojich vystúpeniach, tiež podložených Petíciou. Poslanci dali slovo aj pánovi Ondrejovi Binderovi, bývalému poslancovi BB SK, ktorý v roku 2007 inicioval v minulom krajskom poslaneckom zbore mimoriadne zasadanie BB SK v Banskej Štiavnici a svojho poslaneckého mandátu sa na protest potom vzdal. Pre Žiar24 uviedol: „Keby sa sťahovanie škôl bolo uskutočnilo už vtedy, podľa nášho návrhu, opustené priestory by nemuseli chátrať, vyduté parkety, opadaná omietka, poškodené schodiská…

V rozprave k bodu „Optimalizácie…“ sa vyjadrovali viacerí krajskí poslanci. Jedným z návrhov bolo aj hlasovanie o jednotlivom zlučovaní zvlášť. Tento návrh však neprešiel a hlasovalo sa „en bloc“, teda o celom návrhu ako o jednom celku. Návrh bol poslancami schválený ako celok, podľa predloženej schémy.

Po tomto s výkrikmi „Hanba“ a „Ďakujeme, páni poslanci“, účastníci v pléne zasadnutie opustili. Týmto rozhodnutím bude v Banskobystrickom kraji od nového školského roka o jedenásť stredných škôl a školských zariadení menej, ich počet sa z terajších 77 zníži na 66. Podľa župana Vladimíra Maňku, ktorý sa odvoláva na klesajúci počet žiakov a nedostatok financií, ide o najlepšie riešenie. Opustené budovy škôl sa plánujú predať alebo prenajať a získané peniaze použiť pre školstvo.

Ďalším bodom zasadnutia bola Dohoda Banskobystrickým samosprávnym krajom SR a Záporožskou oblastnou administráciou Ukrajiny o obchodnej, ekonomickej, vedeckej, technologickej a kultúrnej spolupráci. Boli schválené aj dve personálne zmeny: vymenovanie riaditeľky Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene a riaditeľky Divadla JGT vo Zvolene.

Aap

bbsk
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM