Katarína Reiterová Rôzne

Skončila extrémne teplá zima: Aký bude marec podľa žiarskeho meteorológa?

Ján Wolf opäť len pre žiar24 zhodnotil končiacu sa zimu. Zároveň pre nás pripravil predpoveď počasia na marec. Čítajte ďalej a dozviete sa, či sa zima ešte vráti.

Ilustračný obrázok k článku Skončila extrémne teplá zima: Aký bude marec podľa žiarskeho meteorológa?
Zdroj: Webnoviny.sk

Posledným februárovým dňom s skončila meteorologická zima, ktorá trvala od 1. decembra. Astronomická zima ešte potrvá do 20. marca, kedy 17:57 SEČ nastane jarná rovnodennosť.

„Z pohľadu klimatických štatistík môžeme v rámci Slovenska, ale aj v Žiari nad Hronom hovoriť o druhej najteplejšej zime od začiatku pozorovania. V Žiari nad Hronom od roku 1966,“ hovorí žiarsky meteorológ Ján Wolf a dodáva, že už priebeh počasia počas celej zimy naznačoval, že sa veľkou pravdepodobnosťou zaradí medzi najteplejšie v histórii pozorovaní.

Maximálne mínus osem

„Výrazné oteplenie nastalo na prelome prvej a druhej februárovej dekády a trvalo až do konca mesiaca. Nedostatok silných mrazov počas zimy 2013/2014 sa prejavil aj na hodnote najnižšej teploty vzduchu –8,0°C (dňa 25.1.). Maximálna denná teplota vzduchu bola veľmi často v oblasti kladných hodnôt s maximálnou dennou teplotou 14,8°C (23.2.). Príkladom je posledná fáza tohtoročnej zimy, kedy v období od 8.2. – 28.2. 2014 boli zaznamenané kladné rekordy minimálnej dennej teploty. V tomto období bol zaznamenaný slabý mráz s najnižšou hodnotou –3,9°C len v 5 dňoch,“ vysvetľuje meteorológ.

Podobne to bolo v poslednej decembrovej a prvej januárovej dekáde. Doteraz najteplejšia zima 2006/2007 s priemernou teplotou 3,0°C DP – 1,6°C bola teplejšia len jednu desatinu stupňa, ako tohtoročná.

Sneh bol len dvakrát

Nadpriemerne vysoké teploty tentokrát netrápili len nížiny, ale aj horské oblasti. „Okrem vysokých teplôt sme počas zimy zaznamenali aj nedostatok zrážok, a to hlavne v tuhom skupenstve. Zrážkový úhrn tohtoročnej zimy v Žiari nad Hronom je 112,4 mm (DP- 145 mm). Táto zima je okrem vysokých priemerných teplôt charakteristická aj nedostatkom alebo skôr úplnou absenciou snehovej pokrývky, ktorá sa v Žiari nad Hronom prechodne vytvorila len v dvoch prípadoch. Prvá okolo Mikuláša (6.12.) 5 dní a druhá koncom januára – 6 dní s maximálnou výškou 3 cm,“ hovorí ďalej Ján Wolf.

Pre porovnanie z minuloročnej zimy 2012/2013, ktorá bola na snehovú pokrývku mimoriadne bohatá sme v Žiari nad Hronom mali 53 dní so snehovou pokrývkou. Počas tejto zimy boli aj na horách zásoby snehovej pokrývky rekordne nízke. Nedostatkom snehu totiž trpeli všetky nadmorské výšky, a to na celom území Slovenska.

„Práve v tomto aspekte sa tohtoročná zima odlišuje od najteplejšej zimy 2006/2007. Teploty v nížinách vtedy dosahovali ešte vyššie hodnoty, ako tomu bolo teraz, no vďaka zonálnému prúdeniu sa na horách striedali chladnejšie a teplejšie vzduchové hmoty,“ vysvetľuje Wolf.

Niekoľko zaujímavých faktov

Priemerná mesačná teplota vzduchu mala v Žiari nad Hronom počas decembra 1,6°C (2,3°C nad DP 1961 – 1990), január 2014 bol však ešte teplejší s priemernou mesačnou teplotou 2,7°C (5,7°C nad DP 1961 – 1990) a február 2014 bol najteplejší zo zimných mesiacov s priemernou mesačnou teplotou 4,4°C (5,1°C nad DP 1961 – 1990). „Taký teplý február sme nemali od roku 1974,“ hovorí Ján Wolf a dodáva, že počet mrazových dní bolo 42 (keď minimálna teplota klesne pod nula stupňov). Počet ľadových dní bolo 6 (keď maximálna denná teplota nevystúpila nad 0°C). Počet dní s premrznutou pôdou – 24 dní.

Aký bude marec?

Po mimoriadne teplej zime, podľa dostupných predpovedných modelov, meteorológovia „naordinovali“ na marec pokračovanie veľmi teplého počasia. „Marec ako celok bude teplotne nadpriemerný a zrážkovo podpriemerný mesiac. Bude prevládať prevažne anticyklonálne počasie,“ predpovedá Ján Wolf.

V polovici marca pravdepodobne prenikne chladnejší vzduch. Vzhľadom k pokročilému dátumu ochladenie veľmi nepocítime na súčasnej úrovni. „Pravdepodobne na začiatku poslednej marcovej dekády príde opäť ochladenie aj so zrážkami. Denné teploty počas mesiaca v intervale 10 až 15°C, ojedinele aj vyššie, v poslednej dekáde 7 až 12°C,“ dodáva meteorológ.

„Nočné teploty 0°C až 5°C, pri vyjasnení aj pod nulou. Vo výhľade na mesiac marec teda nie je žiadne významné a dlhodobé ochladenie, ktoré by prinieslo návrat zimy, ako to bolo vlani. Marec totiž patrí medzi mesiace, kedy dochádza k systematickej zmene tlakového poľa a cirkulačných pomerov, tie postupne prichádzajú zo zimného módu na letný,“ uzatvára svoju predpoveď pre Žiar meteorológ Ján Wolf.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM