Barbara Dallosová Rôzne

Skúšky dospelosti odštartovali: Žiarski maturanti prekvapili, na tomto sa mnohí zhodli!

Na pocity štvrtákov žiarskeho gymnázia sme si posvietili len pár minút pred začatím písomnej skúšky. Maturanti v oblekoch a slávnostne oblečené slečny v mnohých prípadoch prekvapili.

Ilustračný obrázok k článku Skúšky dospelosti odštartovali: Žiarski maturanti prekvapili, na tomto sa mnohí zhodli!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Týždeň písomných maturít dnes ráno odštartoval. Tisíce slovenských maturantov si sadli nad písomný test zo slovenského jazyka a literatúry. Následne ich čaká sloh. Vyberať si budú zo štyroch tém, tie však svetlo sveta uzreli len pred pár chvíľami.

Uzlíčky nervov zúfalo listujúce papiere sme však v chodbách gymnázia nenašli. Zdá sa, že žiarski gymnazisti zvládajú situáciu s obdivuhodnou gráciou a pokojom. Mnohí sa zhodli, že práve maturita z rodného jazyka nie je to, čo by im nedalo spávať.

,,Najviac sa bojím slohu, ak dostaneme nejakú zlú tému. Inak sa cítim celkom pripravená, v škole sme robili veľa monitorov aj úloh,“ vysvetľuje študentka Monika s tým, že slovenčina nie je najväčším strašiakom: ,,Okrem slovenčiny maturujem z dejepisu a občianskej. A tej občianskej sa bojím asi najviac,“ dodáva.

S Monikou súhlasí aj Katka, ktorá dnešnú skúšku z materinského jazyka nepovažuje za tú najťažšiu. ,,Dnes zo sloviny sa v podstate nebojím až tak veľmi, možno len, že budú nejaké zákerné otázky s akými som sa nestretla. Maturujem aj z biológie a chémie a práve z tej chémie mám najväčšie obavy. Občas som to aj poflákala a trošku som sa spoľahla že to doženiem teraz vo štvrtáku, tak dúfam, že som to dobehla,“ hovorí so smiechom maturantka, ktorá sa chce hlásiť na prírodovedeckú fakultu.

Ak by ste čakali, že Moniku s Katkou nájdeme nad kopou papierov, opak je pravdou. Na otázku, či si niečo ešte na poslednú chvíľu opakujú, sa maturantky rozosmiali: ,,Na čo, teraz je to už zbytočné.“

Pokojným dojmom pôsobil aj Filip. ,,Dnes v pohode, skôr sa bojím matematiky, ktorá ma čaká vo štvrtok,“ usmial sa mladý muž v obleku.

To, že maturita zo slovenského jazyka a literatúry pre mnohých študentov takým strašiakom nie je, potvrdil aj Adam. Ten už má dokonca predstavu aj o tom, ako by mohol vyzerať jeho maturitný sloh. ,,Zatiaľ nemám obavy z ničoho. Ale vyhovovalo by mi, keby bol žáner na slohu napríklad diskusný príspevok,“ odpovedal so závideniahodným pokojom Adam a dodal, že stres podľa neho nič nevyrieši.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM