Barbara Dallosová Kultúra

Skvelý nápad kremnických divadelníkov: Prilákali k nám umelcov z celej Európy

Kremnické divadlo prišlo projektom, ktorý bude prvým svojho druhu na Slovensku. Novinku si vychutnáme už onedlho.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý nápad kremnických divadelníkov: Prilákali k nám umelcov z celej Európy
Zdroj: TASR

Koncom septembra prídu do Banskej Štiavnice kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy. V piatok 30. septembra sa tu totiž začne prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku Amplión.

Svieže a neopozerané

,,Vznikol z potreby podpory slobodného vyjadrovania a zároveň spoločenskej zodpovednosti za našu krajinu," informovali organizátori z Kremnického divadla v podzemí. Zakladatelia festivalu chcú mesto obohatiť duchom sviežeho a neopozeraného umenia a formou zážitkovej interakcie umelcov a divákov inšpirovať k zdravému kritickému mysleniu a rozvoju občianskej spoločnosti.

Ťahákom prvého ročníka je Večer Milana Markoviča po 20 rokoch s klaviristom a skladateľom Petrom Breinerom. Trojdňový víkendový program tvoria najmä tri české kabaretné divadlá – Divadlo Bolka Polívku, BodyVoiceBand a Cabaret Calembour z Prahy a dve poľské i maďarské pouličné divadlá.

Headlinerom Francúzi, Kremničania s premiérou

V rámci festivalu vystúpia dve energické kapely a odznejú dva šansónové koncerty. Prešovské národné divadlo zarezonuje autorskou komédiou pre mladých o veľkých ideáloch v malom meste Good place to die. Kremnické divadlo v podzemí bude mať premiéru nového kabaretu Koza a kladivo o stave našej mysle. Na starom zámku je pre divákov pripravený pouličný headliner festivalu – hudobno-divadelná púť z Francúzska Vtáčí muž a jeho Chimera orchestra.

Na podujatí odznejú prednášky Slovenskej debatnej asociácie, autorské čítanie, slam poetry pre mladých či farebné rozprávky a putovné kvízy pre deti aj dospelých. Bonusom festivalu bude aj Havranov kabaret. V sobotu neskoro večer sa v Kultúrnom centre naladí orchester Fats jazz band a ožije pravá Kabaretná tančiareň. Najzvučnejší program festivalu z kategórie male-divy získa cenu PUNC AMPLION ARGENTUM.

40 programov

Na Festivale Amplión (30.9.-2.10.) bude na desiatich scénach po celom meste počuť a vidieť 40 programov. Verejná pozvánka na podujatie, spolu s audio-výtvarnou inštaláciou Výkričník a detskou dielňou na tvorbu malých ampliónov, sa uskutoční cez víkend 24. a 25. septembra na sídlisku Drieňová (oba dni popoludní od 14.00 do l7.00 h.).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM