Martin Károly Rôzne

Slaská končí rok bez dlhu, dokonca s prebytkom

Len málo miest a obcí sa dnes, v časoch hospodárskej krízy, môže pochváliť tým, že je v pluse a na konte nemá žiadny dlh. Slaská v žiarskom okrese takou obcou je. V tomto roku sa im podarilo splatiť jediné dva úvery, ktoré mali, a rok 2012 tak začnú

Už v júli v rámci platobnej disciplíny pravidelnými splátkami splatili úver vo výške 19 900 eur, ktorý si obec vzala ešte v roku 2001 za obecnú obchodnú spoločnosť, ktorá sa venovala projektu lyžiarskeho strediska. A i napriek tomu, že projekt skončil neúspešne, Slaská, ako ručiteľ majetkom, tento úver prevzala na svoje plecia. Ďalších 130 000 eur určených na prefinancovanie projektu rekonštrukcie ciest v rámci Programu rozvoja vidieka vyplatili jednorazovo. „ Preklenovací úver sme vyplatili po tom, čo nám štát po viac ako roku od realizácie projektu konečne schválil realizáciu platby v prospech nášho účtu,“ informuje Daniel Gelien, starosta obce Slaská.

V súčasnosti má obec na účtoch hotovosť v sume cca 47 000 eur a na čerpanie ďalších úverov momentálne nie je odkázaná. K takému kroku by pristúpila opäť iba z dôvodu nutnosti spolufinancovať nejaký projekt. „Riešiť rozvoj obce cez úver nie je zlá cesta a niekedy sa život na dlh vypláca, avšak v čase krízy sú podmienky bánk tak prísne, že úvery nie sú výhodnou cestou. Nie vždy sa tomu však dá vyhnúť, zvlášť, ak obec nechce predávať majetok,“ premýšľa Gelien.

To, že sa obci darí tak dobre hospodáriť, je výsledkom systému, ktorý je nastavený tak, že si na seba jednoducho musí zarobiť. Obec tak potom môže každým rokom skvalitňovať svoje služby občanom bez nárastu ceny služby, bez nutnosti vypínať v noci verejné osvetlenie, či zvyšovať dane z nehnuteľností a poplatky za odpady. Takisto môže neustále zlepšovať a skrášľovať prostredie obce. V rámci zelených projektov napr. vytvorila nový parčík a oddychová zóna sa dočkala novej výsadby. Do budúcnosti chce Slaská naďalej tiež finančne podporovať záujmové zduženia v obci tak, aby kultúrny a športový život nezostal na bode mrazu. Takisto plánuje ďalšie rekonštrukcie objektov vo vlastníctve obce.

Zároveň nás v roku 2012 čaká realizácia už finančne zabezpečeného projektu revitalizácie krajiny, a máme tiež ambíciu uchádzať sa o financovanie veľkého projektu protipovodňových opatrení,“ hovorí o najbližších plánoch starosta obce.

Slaská teda končí rok 2011 s prebytkom a starosta verí, že tak, ako teraz i v minulosti, bude v pluse aj v ďalších rokoch: „To, že sme mali záväzky vyplývajúce z úverov neznamená, že sme nedokázali dobre hospodáriť a popri splátkach sme aj tak hospodárenie končili vždy s prebytkom. Keby tak robil štát, tak je tu raj na zemi“. A keďže sa obci tento rok tak darilo, mohli si dovoliť poskytnúť trvalým zamestnancom koncoročné odmeny. „Kladný hospodársky výsledok je zásluhou celého tímu ľudí, ktorý ma obklopuje a za vyplatením odmien pre nich si stojím. Aj vďaka nim sme dnes bez dlhu,“ uzatvára starosta Slaskej.

Monika Vengrínová

Foto: archív Žiar24, obec Slaská

slaska
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM