Tlačové správy

Slaskú už povodne nevystrašia: Páky na storočnú vodu zabrali!

V období intenzívnych letných búrok býva v strehu nejedno mesto či obec. V dedinke pri Žiari nad Hronom sa s rizikom povodní popasovali.

Ilustračný obrázok k článku Slaskú už povodne nevystrašia: Páky na storočnú vodu zabrali!
Zdroj: obec Slaská

Ako spomína starosta obce Slaská Daniel Gelien, vrtochy počasia v lete 2010 boli varovným prstom, že prívalové dažde môžu spôsobiť aj väčšie škody, než len zatopené pivnice. Odvtedy si vedenie obce ako prioritu určilo vybudovanie protipovodňových opatrení.

Cesta k realizácii však nebola jednoduchá. ,,Začala mašinéria administratívy počnúc technickým projektom, vysporiadaním pozemkov až po stavebné povolenie. V apríli 2015 minister životného prostredia oznámil obci, že MŽP SR schválilo obci nenávratný finančný príspevok. V máji bola podpísaná zmluva, v septembri bolo odkontrolovaná elektronická aukcia na zhotoviteľa a do konca roka 2015 zostával čas na realizáciu," vysvetľuje Gelien.

Podľa starostu išlo o náročné obdobie tak pre vedenie obce, ako aj pre občanov. V dedine sa rozložila ťažká technika a pretrpieť museli Slašťania tiež nekomfort so znečistenými komunikáciami počas prác. Za pokoj v duši počas rizikových období to ale všetko stálo.

,,Všetci museli niečo obetovať pre ochranu pred povodňami," konštatuje starosta.

Výsledkom procesu je nadimenzované koryto v intraviláne obce na storočnú vodu, úprava svahov potoka, vytvorenie stupňov a prahov na spomalenie vody a na mnohých miestach ochranné zábradlie. Vďaka realizácii tohto projektu za necelý milión eur Slaská počas dažďov spáva pokojnejšie.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Protipovodnňové opatrenia v Slaskej
5
Galéria
Zdroj: obec Slaská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM