Martin Károly Rôzne

Slnečné hodiny ako netradičné spestrenie domu

V blízkosti žiarskeho námestia sa nachádza dom, ktorému obyčajné nové farebné prevedenie nestačilo. Zaexperimentovali a výsledkom sú unikátne slnečné hodiny, ktoré spestrili a ozvláštnili túto časť mesta.

„////Nápad vyšiel z prvotnej myšlienky zabrániť v budúcnosti vešaniu reklamných bilboardov na budovu. Okrem toho sme chceli stavbu oživiť a zvýrazniť niečím, čo v meste nie je. Najskôr sme uvažovali o realizácii 3D grafiky, avšak vzhľadom k veľkosti domu, danej štítovej steny a aj zástavby, v ktorej sa dom nachádza, sme došli k záveru, že grafika by nevyznela a ani z danosti staršej zástavby by nebola vhodná,////“ vysvetľuje predseda bytového spoločenstva Miloš Ivan.

Zástupcovia bytového spoločenstva spočiatku uvažovali o klasických hodinách. Tie však boli podľa slov Ivana neúmerne drahé. Po viacerých konzultáciách sa preto nakoniec dohodli, že na stene budú slnečné hodiny a to v kombinácii s nasvetlením fasád solárnymi svietidlami, v rámci ktorých by mali byť aj priemyselné kamery z dôvodu ochrany majetku vlastníkov bytov.

Pod netradičné riešenie bytového domu sa podpísala firma Magic Design Henč, s.r.o. „Boli sme oslovení projekčne spracovať farebnú úpravu bytového domu. Jej cieľom bolo zvýšenie celkovej architektonickej kvality farebného riešenia budovy oproti pôvodnej dokumentácii,“ informuje Ing. arch. Pavel Henč. „Náš ateliér preto vstúpil do jednania s Ing. Baranom zo Sliača, ktorý po zmeraní polohy steny určenej pre vertikálne slnečné hodiny navrhol slnečný diagram s presným výpočtom kriviek letného a zimného slnovratu a rovnodennosti. Následne náš ateliér spracoval výtvarný návrh a detaily slnečných hodín s presným farebným riešením, ktoré sa zosúladilo s farebným riešením objektu,“ vysvetľuje ďalej architekt.

Návrh slnečných hodín bol spracovaný začiatkom októbra minulého roka. Bytové spoločenstvo ho konzultovalo aj s jednotlivými vlastníkmi bytov, ktorí s realizáciou súhlasili. Rekonštrukciu objektu vykonala firma LZ Čech s.r.o. zo Zvolena a vytvorenie samotných hodín, pre túto firmu v subdodávke, na stenu aplikovala reklamná firma. Nátery boli prevedené silikónovou fasádnou farbou podľa šablón, ktoré boli vyhotovené v súlade s projektovým riešením firmy Magic Design Henč. Projekt bol zrealizovaný v novembri 2011 a tento termín je uvedený i na stene pod slnečnými hodinami.

Atypické oživenie bytového domu sa tak možno stane inšpiráciou aj pre ostatné domy v meste, ktoré rekonštrukcia ešte len čaká. Ivan je však v tomto ohľade skeptický: „Pochybujem, že iné spoločenstvá do niečoho podobného pôjdu. V prvom rade musí mať predseda okolo seba ľudí, ktorí sú ochotní niečo urobiť a dokážu presvedčiť aj ostatných obyvateľov. Dnes ľudia nie sú ochotní investovať do vecí, ktoré sú napr. v zahraničí bežné, a ktoré tam obdivujeme. Aj v minulosti mali domy svoje poznávacie znamenia a ľudia na ne boli hrdí“.

Slnečné hodiny tak dnes majú už tri mesiace a ohlasy na ne sú vraj zatiaľ len pozitívne. „Osobne som rád, že hodiny majú ohlas a hovorí sa o nich, aj o danom dome, čo vlastne bolo mojim zámerom,“ uzatvára Miloš Ivan. Pavel Henč dodáva: „Tešíme sa, že vlastníci bytov prejavili záujem o netradičné riešenie, čo v konečnom dôsledku obohacuje aj samotné mesto a je aspoň malým spestrením tejto jeho časti“. ** Monika Vengrínová**

slnecne hod
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM