Barbara Dallosová Správy

Smutné a nečakané: Rys si užil slobodu v našich horách len chvíľu, potom uhynul

Do voľnej prírody v našom okolí vypustili po zranení ročného samca rysa ostrovida, ktorého vyliečili v bojnickej ZOO. Rys následne dostal monitorovací obojok s GPS ako prvý na Slovensku. Vzácny jedinec však slobodu nezvládol a uhynul. Prečítajte si, čo sa stalo.

Ilustračný obrázok k článku Smutné a nečakané: Rys si užil slobodu v našich horách len chvíľu, potom uhynul
Zdroj: TASR

O rysovi, ktorý sa stal slovenskou raritou, a mal pomôcť výskumu správania zvierat sme písali nedávno: V našich lesoch pobehuje rys zo ZOO: Je voľný, na krku má však GPS-ko

Zviera, do ktorého mnohí vkladali veľké nádeje však skonalo po pár dňoch vo voľnej prírode. Informoval o tom zástupca riaditeľa bojnickej ZOO, Vladimír Šrank.

„Stalo sa tak napriek profesionálne pripravenému postupu, ktorý prebehol aj za asistencie najskúsenejších slovenských a európskych odborníkov. Krátko po vypustení do voľnej prírody vo vhodnom prostredí Štiavnických vrchov, rys skolaboval a uhynul. Následná pitva ukázala, že príčinou úmrtia bola kombinácia vývojovej chyby obehového systému tohto jedinca v kombinácii so stresom, ktorý voľne žijúce zvieratá pri prevoze a vypúšťaní do prírody zažívajú,“ priblížil Šrank. Ako dodal, podľa výsledkov pitvy nebolo možné vývojovú chybu rysa odhaliť bežnými veterinárnymi vyšetreniami, ktorými prešiel počas svojej rehabilitácie.

Pripomenieme, že rysa našli ako zranené a podvyživené mláďa a v bojnickej ZOO mu pomohli vyliečiť sa. Odborníci po vypustení rysa plánovali monitorovať, keďže ide o ohrozený druh.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM