Barbara Dallosová Správy

Smutný pohľad na vynovený náučný chodník: Vandali sa sem vracajú pravidelne

Obnovu kultúrneho dedičstva komplikuje vyčíňanie vandalov. Na náučnom chodníku po nich zostali škody v hodnote stoviek eur a neveselý pohľad.

Ilustračný obrázok k článku Smutný pohľad na vynovený náučný chodník: Vandali sa sem vracajú pravidelne
Zdroj: TASR

Práce na banskoštiavnickom Glanzenbergu, kde aj tento rok našli uplatnenie ľudia z radov nezamestnaných, sťažuje vandalizmus. Len pred pár mesiacmi tu neznámi vandali zničili niekoľko tabúľ, ktoré osadili približne pred rokom pri znovuotvorení náučného chodníka.

Škody uhradili aj z vlastného vrecka

,,Vandali nám zničili niekoľko tabúľ. V niektorých prípadoch aj stĺpiky, ktoré tabule držali,„ priblížil Juraj Paučula z občianskeho združenia Kruh. Spolu s ľuďmi, ktorí v lokalite pracujú v rámci projektu zapájania nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva, poškodené tabule opravili, zničené nahradili novými. Ich obnovenie podľa Paučulu vyšlo približne na 500 eur. ,,Pokryli sme to z vlastných zdrojov, prispelo aj mesto Banská Štiavnica,“ dodal.

Vandali sa vracajú

Ako ďalej uviedol, nejde však o ojedinelý prípad. ,,Vandali nám tu vyčíňajú sústavne. Vyvracajú sudy s vápnom, hádžu do nádoby s vodou kamene a ničia veci," priblížil. Situáciu už podľa jeho slov riešili aj s políciou. Chcú, aby sa na mieste bola častejšie.

Projekt obnovy torzálnej architektúry v lokalite realizuje občianske združenie Kruh Banská Štiavnica od roku 2012. Ako uvádza na svojej internetovej stránke, v archeologickej lokalite sú postupne stabilizované a konzervované vybrané časti objektov a murív. Projekt je realizovaný vďaka podpore Ministerstva kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci národného projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM