Katarína Reiterová Kultúra

Snúbenci dávajú prednosť Zvolenu, či Bojniciam. Žiarske exteriéry sa neujali

Mestské zastupiteľstvo ešte koncom februára 2011 schválilo miesto na uzavretie manželstva mimo žiarskej obradnej siene. O svadby v exteriéri však mali doteraz záujem len dva páry. Odrádza ich počasie či cena?

Ilustračný obrázok k článku Snúbenci dávajú prednosť Zvolenu, či Bojniciam. Žiarske exteriéry sa neujali
Foto: Ivan Pepich

Na zastupiteľstve ešte 24. februára 2011 bolo schválené miesto na uzavretie manželstva mimo úradne určenej miestnosti – exteriérové priestory mesta Žiar. „Týmto miestom môže byť ktorékoľvek miesto v pôsobnosti mesta Žiar, v konečnom dôsledku o tom rozhoduje Matrika, pretože obrad uzavretia manželstva je dôležitý právny akt a musia byť dodržané všetky náležitostí, ktoré vyžaduje zákon o matrikách, zákon o rodine i zákon o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní,“ vysvetľuje nám Silvia Hlôšková zo Zboru pre občianske záležitosti a dodáva: „Miesto na uzavretie manželstva musí byť zárukou zachovania dôstojnosti a slávnostného charakteru obradu, nesmie ohrozovať život alebo zdravie snúbencov, ako aj zástupcov mesta alebo majetok mesta Žiar nad Hronom.“

Tretí sobáš bude v júni

Do dnešného dňa sa v meste konali len dva sobáše mimo obradnú sieň. „V júni tohto roku nás čaká tretí,“ dodáva Silvia Hlôšková, podľa ktorej ľudí možno dosť odrádza riziko počasia, pretože poplatok za sobáš v exteriéri nie je vôbec vysoký. „Poskytujeme kompletný servis – výzdobu, profesionálne ozvučenie od A po Z a je to niekoľko hodinová príprava, na ktorej sa podieľajú 4 pracovníci. Keď som si zrátala len zvýšené mzdová náklady na týchto pracovníkov, vyšla mi skoro suma, ktorú pýtame. Je to 300 eur – ak je aspoň jeden zo snúbencov občanom mesta Žiar a 333 eur pre ostatných snúbencov,“ dopĺňa.

Snúbenci v dnešnej dobe uprednostňujú sobáš na zámku či už vo Zvolene, alebo v Bojniciach. „Trochu nás to mrzí, pretože vieme, že na zámku nasleduje jeden sobáš za druhým, z toho dôvodu nie sú také osobné. V našom meste majú snúbenci možnosť participovať na príprave sobáša, ktorý je celý o nich a pre nich. Sobášny príhovor je tvorený priamo na nich, obsahuje konkrétne údaje, je špecifický, písaný snúbencom „priamo na telo“,“ vysvetľuje ďalej Silvia Hlôšková, podľa ktorej snúbenci majú možnosť podieľať sa aj na výbere hudby či sprievodného slova.

Stáročná lipa, strom lásky

„V Žiari si skutočne dávame záležať na tom, aby sme snúbencom vyšli čo najviac v ústrety. Hľadáme stále nové možnosti, ako sobáš zatraktívniť, zmodernizovať,“ dopĺňa Hlôšková a kladie si otázku: „Čomu dávajú snúbenci prednosť? Čo si viac cenia? Miesto konania sobáša, alebo samotný priebeh a scenár sobáša?“

Čo sa týka sobáša v exteriéri, tak žiarsky Zbor pre občianske záležitosti pracuje s konkrétnym miestom konania sobáša. „Snažíme sa vyťažiť z toho miesta, čo sa len dá. Napríklad, ak sa sobáš koná v Parku Š. Moysesa, rastú tam stáročné lipy, ktoré sú stromom lásky, lipové listy majú tvar srdca a toto všetko sa zohľadňuje v obrade, dokonca lipové listy sa sypú v priebehu obradu na obradný stôl a pred snúbencov, aby sa stali symbolom obradového miesta. Chceme, aby bol každý sobáš iný, zaujímavý, stal sa nádhernou spomienkou pre snúbencov,“ uzatvára Silvia Hlôšková.

Romantická novinka v parku: Stĺp vernosti pre zaľúbencov!

Atraktívna novinka v parku: Žiarčania budú cvičiť v exteriérovom fitnescentre

Novinky v parku: Koza na dôchodku aj klokany!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM