Barbara Dallosová Správy

Sociálne taxíky v Žiari po novom: Niekedy sa neodveziete, pribudla ale aj výhoda

Sociálna služba funguje v meste už druhý rok a len za ten minulý evidovala samospráva 10 000 jázd. Od jari ale mesto zaviedlo nové pravidlá.

Ilustračný obrázok k článku Sociálne taxíky v Žiari po novom: Niekedy sa neodveziete, pribudla ale aj výhoda
Zdroj: TASR

Mesto Žiar nad Hronom zmenilo od mája niektoré podmienky pre využívanie služby sociálny taxík. ,,Túto službu poskytujeme druhý rok. Tak ako všetko nové, aj ona sa vyvíja a prax nám ukazuje, čo všetko treba zmeniť," podotkol v tejto súvislosti hovorca mesta Martin Baláž.

Nové pravidlá

Kým doposiaľ bola služba pre záujemcov dostupná aj počas víkendu, od mája je možné sociálny taxík využívať iba počas pracovných dní.

,,Zásadnou zmenou je tiež to, že sa účtuje len prepravné. Ak idú teda napríklad v taxíku dve osoby, tak zaplatia iba prepravné a nebudú platiť podľa počtu osôb," vysvetlil Baláž. Výška prepravného je 1 alebo 1,5 eura v závislosti od obvodu, kam sa dotyčný prepravuje.

Nový limit

Radnica sa tiež rozhodla obmedziť použitie sociálneho taxíka na maximálne trikrát denne. Baláž v tejto súvislosti zdôraznil, že každý záujemca je povinný preukázať sa vodičovi taxíka svojím platným občianskym preukazom a rozhodnutím Sociálnej poisťovne o priznaní starobného, respektíve invalidného dôchodku.

Službu sociálny taxík poskytuje mesto Žiar nad Hronom pre dôchodcov, invalidných dôchodcov a fyzické osoby sprevádzajúce osoby ŤZP od začiatku minulého roka. Už prvý rok ukázal, že si na ňu miestni zvykli. Radnica totiž evidovala v minulom roku približne 10 000 jázd, čo ju stálo približne 6 200 eur. Ľudia ju podľa Baláža využívajú na prepravu do zdravotníckych zariadení, na nákupy, ale aj do kostola a návštevy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM