Barbara Dallosová Správy

SOS stĺpy v Žiari v praxi: Na novinke vychytávajú muchy

Projekt, ktorý je na Slovensku jediným svojho druhu, spustili pred dvoma týždňami. V uliciach Žiaru funguje sedem tiesňových hlások.

Ilustračný obrázok k článku SOS stĺpy v Žiari v praxi: Na novinke vychytávajú muchy
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte v polovici septembra spustili v Žiari nad Hronom na Slovensku ojedinelý projekt tiesňových hlások. Ide o sedem stĺpov s núdzovým tlačidlom, prostredníctvom ktorých si osoba v núdzi môže privolať pomoc.

Hlásky v meste fungujú už dva týždne, ako však zdôrazňuje náčelník žiarskej Mestskej polície (MsP) Róbert Šiška, stále sú v skúšobnom režime.

Hlásky sa testujú

,,Hlásky sú na Slovensku prototyp, takže momentálne sú v skúšobnej lehote a ešte sú stále v majetku firmy, ktorá ich realizovala. Pri ich výrobe bola použitá nórska technológia, takže je to na Slovensku unikát a počas týchto týždňov, síce sú už hlásky spustené, firma ich ešte sleduje a vychytáva muchy," vysvetlil náčelník s tým, že niektoré hlásky ešte vykazujú poruchy.

Podľa jeho slov hlásky mesto preberie do svojho majetku až začiatkom novembra, keď bude stopercentne overená ich funkčnosť. ,,Momentálne sa tam budú dávať nejaké nové otrasové čidlá a tiež sa úplne vymenia všetky majáky, lebo sa ukázalo, že sa tie hlásky rosia," hovorí Šiška o nedostatkoch.

Pomoc môžete privolať i anonymne

Ako zdôraznil Šiška, hodnotiť, či sú SOS stĺpy využívané, je ešte priskoro: ,,My neočakávame, že to bude nejak extrémne využívané, no ak bude napríklad desať použití hlásky za mesiac, deväť z toho bude neopodstatnených a jedno opodstatnené, stále to má zmysel."

Podľa slov šéfa žiarskych mestských môžu obyvatelia využiť hlásku aj anonymne, ak sa stanú svedkami niečoho podozrivého. ,,Funguje to tak, že keď aj niekto pôjde okolo, zatlačí tlačidlo a ide preč, kamera sa na to miesto otočí a operátor môže preveriť situáciu. Upozorniť teda môže aj obyvateľ, ktorý sa stane niečoho svedkom a chce zostať v anonymite," dodáva Šiška.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM