Barbara Dallosová Basketbal

Sparťanské ubytko v školskej učebni aj nečakané zranenie Kreta: Turnaj vo Viedni bol pre Žiarčanov samé prekvapenie!

Najväčší mládežnícky turnaj v strednej Európe, BASKETBALL WIEN OSTERTURNIER 2015, bol pre Žiarčanov priam nabitý zážitkami. Naši úradujúci majstri sa stali jedným z 492 tímov, ktoré na prestížnej súťaži zabojovali. A dojmy si doniesli nielen z palubovky...

Ilustračný obrázok k článku Sparťanské ubytko v školskej učebni aj nečakané zranenie Kreta: Turnaj vo Viedni bol pre Žiarčanov samé prekvapenie!
Zdroj: Dnes24.sk

Majstri Slovenska v basketbale, starší minižiaci MŠK BK Žiar nad Hronom sa zúčastnili na jubilejnom 25.ročníku tohto prestížneho turnaja (30.3. – 4.4. 2015). Podľa organizátorov na ňom štartovalo v 14 kategóriách až 492 tímov z 21 európskych krajín. Viac ako 5 000 basketba­listov a basketbalistiek odohralo za 5 dní viac ako 1 300 zápasov na 42 ihriskách po celej Viedni.

V nabitej kategórii U12 štartovalo okrem Žiarčanov reprezentujúcich Slovensko až 53 tímov z Nemecka, Rakúska, Talianska, Srbska, Rumunska, Česka, Bulharska, Lotyšska a Maďarska. Tímy ako ALBA Berlín, Bayern Mníchov, Bamberg, Belehrad sľubovali našim výbornú konfrontáciu, keďže na Slovensku vo svojej kategórii porážajú svojich rovesníkov rozdielom 50 až 70 bodov.

Jedno vyvážilo druhé

V metropole cudzej krajiny sa naše talenty museli popasovať viac než len so súpermi. Podľa slov trénera Norberta Nagya sa ale neľahkej úlohy zhostili ako praví profesionáli. ,,Sparťanské ubytovanie v triede viedenského gymnázia zvládli na jednotku. Presuny na zápasy, výdaj stravy a ubytovanie či doprava električkami, autobusmi a metrom po celej Viedni, boli naozajstným stresom len pre trénerov,„ hovorí Nagy s úmevom a pokračuje: ,,Zážitok z otváracieho ceremoniálu, perfektne fungujúcej „nemeckej“ organizácie turnaja, z prehliadky večernej Viedne, alebo víťazstiev nad sebavedomými nemeckými tímami určite prevážili odlúčenie od rodičov, alebo vyčkávanie v štvorrade na obed s tisíckou športovcov vo viedenskej Stadthalle,“ dodáva.

Pozvánka do Berlína potešila

Nové bolo pre žiarske talenty vo Viedni takmer všetko. Po športovej stránke vôbec nevedeli, čo ich na turnaji čaká. Cieľom bolo prebiť sa 5-člennou základnou skupinou medzi dvoch postupujúcich a play off zápasoch sa dostať aspoň medzi osmičku najlepších tímov. Ale v neposlednom rade, zbierať aj skúsenosti.

Premiérový skupinový zápas v utorok s ALBA Berlín3 bol, ako sa neskôr ukázalo, súbojom neskoršieho finalistu a semifinalistu celého turnaja. Hráči MŠK sa súpera zľakli, ale postupne naberali na obrátkach a v druhom polčase aj dominovali a prestriedali všetkých hráčov. ,,Víťazstvo o 15 bodov je cenné vzhľadom na to, že vo finále ALBA prehrala s berlínskym Lichterfeldom len o 5 bodov. Chalanov potešila hlavne neskoršia pozvánka do Berlína od koordinátora mládeže ALBA Berlín v ďalšom priebehu turnaja," hovorí na margo prvého stretu našich so súpermi Nagy.

Obrovské sebazaprenie zraneného Kreta

Ďalšie zápasy v skupine zvládli v stredu a štvrtok Žiarčania s veľkou istotou, napriek tomu, že sa im zranil najlepší hráč Juraj Kret. Postupne zdolali súperov z Nördlingenu a talianskeho Lecce vysokým rozdielom. Zápas s nemeckým Crailsheimom bol dramatický len v úvode.

V osemfinále nastúpili naši basketbalisti proti talianskemu Trieste a sfúkli svojho súpera z palubovky rozdielom 40 bodov. Proti výbornému Ludwigsburgu s fyzicky disponovanými hráčmi už nastúpil aj zranený Juraj Kret.

,,Nastúpil s obrovským sebazaprením a svojím obetavým výkonom potiahol spoluhráčov k najlepšiemu výkonu na turnaji a k postupu medzi najlepšiu štvorku turnaja. To nikto zo Slovákov pred turnajom nečakal a táto výhra bola pre celý tím MŠK BK Žiar nad Hronom veľkou odmenou. V telocvičniach sa už hovorilo dlhšie o nejakom meste „Ciar“ zo Slovenska," okomentoval tréner zaslúžené víťazstvo.

Semifinále s berlínskym tímom Lichterfelde však už boli nad naše sily. Hneď tri náročné vyraďovacie zápasy v jeden deň dali chalanom zabrať. Proti rýchlym Nemcom nastúpili vo veľkom nasadení, ktoré však na výhru nestačilo. S bilanciou 6 výhier a jedna prehra sa s turnajom rozlúčili a zanechali medzi organizátormi aj viacerými súpermi veľmi sympatický dojem.

Výsledky MŠK BK Žiar nad Hronom na turnaji

Skupina H:

  • MŠK BK Žiar nad Hronom SVK : ALBA Berlin3 GER 44:29 /24:19/
  • TSV Nördlingen GER : MŠK BK Žiar nad Hronom SVK 23:51 /13:27/
  • Lecce ITA : MŠK BK Žiar nad Hronom SVK 17:42 /7:31/
  • MŠK BK Žiar nad Hronom SVK : MERLINE Crailsheim GER 36:26 /20:15/

Tabuľka skupiny H:

1. MŠK BK Žiar nad Hronom SVK 8
2. ALBA Berlin3 GER 7
3. MERLIN Crailsheim GER 6
4. TSV Nördlingen GER 5
5. Lecce ITA 4

Osemfinále:

SAN VITO Trieste : MŠK BK Žiar nad Hronom 14:54 /8:27/

Štvrťfinále:

MŠK BK Žiar nad Hronom : Ludwigsburg 44:38 /22:17/

Semifinále:

MŠK BK Žiar nad Hronom : Lichterfelde Berlin 27:51 /14:29/

Konečné poradie na turnaji:

1. Lichterfelde Berlin
2. ALBA Berlin3
3./4. MŠK BK Žiar nad Hronom/ALBA Berlin2

Čítajte tiež:

Jediná baba v žiarskom basketbalovom tíme: S chalanmi sa viem aj pohádať, hovorí Emka (10)

Veľký súboj žiarskych základiek, povzbudzovať prišiel aj riaditeľ: Pozrite, ktorá škola to všetkým natrela!

Mesto dalo zadosť žiarskym športovcom aj ohnivým programom: Pozrite KOMPLETNÝ ZOZNAM najlepších!

Tvrdé podmienky, ale aj skvelé momenty: Žiarčania zakúsili basketbalovú Viedeň
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM