Kultúra Rôzne Správy

Šperkárske sympózium v Kremnici: Kúsky z rúk umelcov z rôznych kútov Európy

V kremnickom múzeu predstavia výsledky medzinárodného šperkárskeho sympózia. Svoje projekty ukážu umelci z rôznych krajín.

Ilustračný obrázok k článku Šperkárske sympózium v Kremnici: Kúsky z rúk umelcov z rôznych kútov Európy
Zdroj: TASR

Už tradične je v letných mesiacoch Kremnica miestom stretnutí autorov, ktorí sa zaoberajú výtvarným šperkom a priestor na tvorivú prácu nachádzajú v zlatníckej dielni Súkromnej školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Výsledky 23. ročníka Medzinárodného sympózia umeleckého šperku budú prezentované na výstave v Múzeu mincí a medailí v Kremnici. Vernisáž sa uskutoční 27. júla o 16 00 h. Výstava potrvá do 1. septembra.

Sympózium v Kremnici od roku 1990 organizuje Združenie šperkárov AURA. Tento rok privíta domácich aj zahraničných šperkárov rôzneho generačného spektra. Svoje autorské koncepty, realizácie solitérov i kolekcií predstavia výtvarníci medzinárodného zloženia: portugalská autorka Carla Castiajo, česká šperkárka Ludmila Šikolová, česká keramická výtvarníčka Markéta Nováková tvoriaca v tandeme so slovenským autorom Timotejom Blažekom, šperkárka Neža Žehelj zo slovinskej Ľubľany a zo Slovenska výtvarníčka Slavomíra Ondrušová a dizajnérky šperkov Veronika Uhrecká a Eva Hegedűsová.

,,Okrem autorských námetov a tradične spracovávanej témy vychádzajúcej z genia loci historického mesta Kremnica či vytvorenia spoločného šperku, výtvarníci v šperkoch reagujú aj na špeciálny lajtmotív aktuálneho ročníka sympózia – Poklady zeme," informovali organizátori, ktorými sú Múzeum mincí a medailí a Združenie šperkárov AURA.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM