Katarína Reiterová Rôzne

Spevák Robo Mikla (31) o hurikáne Sandy: Cítil som sa ako v Noemovej arche...

Robo Mikla, ktorého nielen Žiarčanom, ale ani zvyšku Slovenska netreba zvlášť predstavovať, žije už nejaký ten piatok v New Yorku. Keďže tam včera vyčíňala búrka storočia, ako ju mnohí označujú, spojili sme sa s ním. Robo nám opísal pocity z Veľkého jablka, ktorým sa prehnal hurikán.

Ilustračný obrázok k článku Spevák Robo Mikla (31) o hurikáne Sandy: Cítil som sa ako v Noemovej arche...
Zdroj: Dnes24.sk

Robo, našťastie, žije v oblasti, ktorá zaznamenala najmenšie škody. „Pár popadaných stromov, vytopená diaľnica,“ opisuje situáciu po hurikáne Sandy spevák Robo Mikla. „Bay Ridge je akási vyvýšenina nad morom,“ vysvetľuje Robo a dodáva, že zo začiatku mal naozaj strach.

Zbalil som si ruksak

Zo začiatku som mal pri počúvaní rádia, keďže televízor nemám, strach, a tak som zbalil ruksak s nutnými vecami pre prípad, že sa poruší budova a budem musieť odísť,“ opisuje svoje pocity Robo a dodáva, že zbalil doklady, pár cenností, teplé oblečenie či spodnú bielizeň. „To všetko stálo na chodbe pri dverách. Chodil som von každú pol hodinu a natáčal situáciu. Bol som odhodlaný robiť to do momentu, kým nebudem mať pocit, že je to príliš riskantné,“ hovorí ďalej Robo o živelnej pohrome, ktorú prežil na vlastnej koži.

Zvuky, aké vydáva hurikán sú dutý tupý hluk všade vôkol vás. Pomedzi to sa derú v momentoch hvizdy a vysoké tóny spôsobené nárazmi vetra o potrubia či vetráky v stupačke. Skrátka prievan máte aj v skrini, na záchode, v umývačke riadu – všetok vzduch je v pohybe,“ opisuje ďalej Robo a dodáva, že pripravuje reportážne video, ktoré čoskoro zavesí na youtube.

Myslím, že ja som sa v ten deň stal súčasťou Noemovej archy, zaspávajúc s vďakou Bohu v mysli, doma v posteli. Mnohí obyvatelia nadlho stratili tento základný luxus.

Je to neporovnateľné

Ten, kto hurikán nezažil, len ťažko môže pochopiť tú silu. Spýtali sme sa Roba, či sa dá Sandy s niečím porovnať u nás na Slovensku. „Či sa to dá porovnať? Nie! Keď počujete takú masu, na mape veľkú ako celé Slovensko, ak nie väčšiu, hučať o most nevídanej veľkosti ako napríklad Verrazano (visutý most, ktorý spája časti mesta New York Staten Island a Brooklyn:pozn.red.) či Brooklyn bridge, tak je to nezrovnateľné,“ hovorí pre Žiar24.sk Robo Mikla a dodáva: „Jedine tak niektoré na hlavu postavené situácie, zákony a hlúpi ľudia, ktorí ich prezentujú sú zrovnateľné. Z tej hlúpoty mám rovnaký strach a rešpekt, cítim bezmocnosť v tak nerovnom boji,“ neodpúšťa si Robo poznámku na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM