Barbara Dallosová Rôzne Správy

Spomienky nemusia vyblednúť: Žiarčan Peťo (36) vdychuje život starým fotkám

Dnes má každý z nás smartfón plný fotiek, skutočné skvosty ale ležia v škatuliach na povalách. Mladý Žiarčan si z obnovy starých fotografií spravil koníčka.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky nemusia vyblednúť: Žiarčan Peťo (36) vdychuje život starým fotkám
4
Galéria
Zdroj: archív P. Vörös

Azda každý z nás by doma našiel škatuľu starých fotiek, zaprášených, poskladaných, s ozobanými rohmi. Na papierových fotkách sa zub času ukáže, to však neznamená, že momenty z rodinných archívov musia upadnúť do zabudnutia. Peter Vörös pracuje ako certifikovaný fotograf v spolupráci s jednou s najväčších firiem na svete, spoločnosťou Google. Rodák z Hliníka nad Hronom sa vo voľnom čase venuje práve obnove poškodených fotografií. Ako hovorí, záchrana desaťročia starého záberu môže trvať aj hodiny, pocit, že tu moment zostane aj pre ďalšie generácie, je ale na nezaplatenie.

Ako ste sa dostali k úprave starých fotografií?
Fotografia a grafika mi je veľmi blízka, nakoľko ju denne využívam vo svojej profesii. Začalo to ako moje hobby, ale videl som záujem zo strany iných ľudí, ktorí by radi uchovali spomienky na staré časy, tak som sa tomu začať venovať aktívne.

A prvá fotka, ktorú ste upravovali?

Bolo to už dávnejšie, keď som raz môjmu otcovi retušoval fotku zo strednej školy. Potom prišli ďalšie fotky až to začalo naberať na intenzite. Začal som v tom vidieť hlbší význam, niečo viac ako len úpravu fotografie, vdychujem fotkám nový život. „Oživujem“ históriu, vďaka čomu majú ľudia možnosť zachovať spomienky na svoju rodinu aj pre ďalšie generácie. To ma na tom baví najviac.

Ako prebieha proces úpravy starej fotky?
Prvý krok je kvalitné naskenovanie samotnej fotografie, aby sa zachovalo čo najviac detailov a aby sa dalo pracovať s kvalitnou fotografiou. Potom prichádza samotné retušovanie, ktoré zaberie najviac času. Následne je tu možnosť vytlačiť upravenú fotografiu na kvalitné plátno a zachová sa tak na dlhý čas.

Ako to celé trvá?
Toto sa nedá presne povedať, niekedy úprava trvá 30 minút a niekedy aj tri hodiny. Závisí to od rozsahu poškodenia fotografie.

S akou najstaršou fotkou ste pracovali?
Presný vek fotografií neviem, no jedna, ktorú som upravoval, mohla byť približne z roku 1930.

Snažíte sa pri úprave zachovať pôvodný vzhľad fotky, ako napríklad odtieň?
Áno, snažím sa, aby sa fotka zachovala v čo najvernejšej podobe, či už je to čiernobiela fotka alebo efekt sépia. Existuje ale aj možnosť kolorizácie fotografie, vďaka čomu stará fotka dostane úplne iný nádych.

Aká stará alebo zničená už musí byť fotka, aby bola nezachrániteľná?
Tu to tiež závisí od rozsahu poškodenia, no ak na fotke chýba napr. celá tvár, tak to už je ťažko zreštaurovať.

Máte sám nejaký rodinný archív, ktorý sa snažíte postupne obnovovať?
Áno, mám aj ja pár fotografií, ktoré sú môjmu srdcu blízke a chcel by som priblížiť a zachovať históriu mojej rodiny aj pre moje deti a ďalšie generácie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM