Správy

Spor o neplatnosti výpovede sa skončil: Zdravotnej sestre nemocnica vyplatí finančnú kompenzáciu!

Bývalá žiarska zdravotná sestra, Eva Kollárová vyhrala. Od nemocnice dostane náhradu vo výške deväťmesačnej priemernej mzdy, plus náhradu trov právneho zastúpenia. Spor sa skončil mimosúdnym vyrovnaním.

Ilustračný obrázok k článku Spor o neplatnosti výpovede sa skončil: Zdravotnej sestre nemocnica vyplatí finančnú kompenzáciu!
Zdroj: Dnes24.sk

Mimosúdnym vyrovnaním sa dnes skončil spor o neplatnosti výpovede medzi zdravotnou sestrou Evou Kollárovou a neziskovou organizáciou Nemocnice a polikliniky. „Som spokojná, že spravodlivosti sa dostalo za dosť, že som sa dovolala pravdy,“ uviedla na margo vyrovnania Kollárová.

Sestra dostane peniaze

Podľa dohody tak bývalý zamestnávateľ Kollárovej vyplatí finančnú kompenzáciu. „Dnešným dňom sme uzatvorili dohodu o urovnaní podľa zákonníka práce. Táto dohoda spočíva v tom, že klientke zaplatia náhradu mzdy vo výške deväťmesačnej priemernej mzdy ako hovorí zákonník práce. Takisto zaplatia v lehote 10 dní náhradu trov právneho zastúpenia a tým sa spor končí,“ podotkol právnik sestry Ján Paučo s tým, že pracovný pomer sa sestre po dohode končí k 28. februáru tohto roka.

Kollárová: Neohla som chrbát

Kollárová si dnes dohodu o urovnaní prevzala priamo v žiarskej nemocnici, pričom sa jej nepáčil najmä fakt, že riaditeľ nemocnice Rastislav Kubáň na stretnutí nebol. „Nie je to len o tom, že sme dosiahli naplnenie zákona, ktoré mi bolo odopreté, ale táto vec má aj ľudskú stránku. Nebol tam nikto z tých osôb, ktoré pred dvoma rokmi na nás vyvíjali nátlak,“ podotkla. Naďalej pracovať v žiarskej nemocnici si Kollárová nevie predstaviť, keďže sa tu podľa jej slov nedodržiava zákonník práce. „Kvôli tomu som vlastne pred dvoma rokmi odišla, nezohla som chrbát nad porušením zákonníka práce,“ dodala.

Spor začal v marci 2012

Kollárová sa s neziskovou organizáciou Nemocnice a polikliniky, ktorá spravuje žiarsku nemocnicu, súdila pre neplatnosť výpovede, ktorú podľa nej dostala pre nepodpísanie dodatku k pracovným zmluvám. Dodatok upravoval sestrám úväzok. Kollárová ho nepodpísala ešte v marci 2012. Zamestnávateľ obhajoval výpoveď zdravotnej sestre a jej dvom kolegyniam Márii Dulajovej a Denise Wagnerovej, ktoré rovnako dodatok nepodpísali, organizačnými zmenami. Výpovede mali prispieť k zefektívneniu práce na internom, prípadne neurologickom oddelení.

Ako to skončí s ďalšími zdravotnými sestrami?

Neplatnosť výpovedí zvyšných dvoch sestier už súdy pred časom potvrdili. V prípade Márie Dulajovej rozhodol o neplatnosti výpovede Krajský súd v Banskej Bystrici ešte koncom januára, čím potvrdil rozsudok žiarskeho OS z 2. apríla 2013, voči ktorému sa n. o. Nemocnice a polikliniky odvolala. O neplatnosti výpovede Denise Wagnerovej rozhodol koncom januára OS v Žiari nad Hronom. Toto rozhodnutie zatiaľ nie je podľa hovorcu krajského súdu Ľuboša Murgaša právoplatné, žiadne odvolanie však doposiaľ súdu nebolo doručené. Podľa Pauča sa však budú snažiť aj v týchto dvoch prípadoch o podobnú dohodu finančného dorovnania ako s Evou Kollárovou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM