Martin Károly Kultúra

Sprístupnili unikátnu medailérsku výstavu

Výstavu výberu medailí za vyše dvadsať rokov medzinárodných sympózií sprístupnili dnes v Múzeu mincí a medailí v Kremnici. Ako pre TASR uviedla Erika Grniaková z tamojšieho múzea, návštevníci môžu porovnávať vývoj v medailérstve tak v priebehu času,

Kremnica bola od októbra dejiskom stretnutia piatich umelcov, ktorí boli účastníkmi 11. ročníka Medzinárodného sympózia medailí.

Organizujú ich každé dva roky už od roku 1983. Tento rok tvorili Valeria Koškina z Ruska, Natasha Ratcliffe z Veľkej Británie, Mirena Zlateva z Bulharska, Sebastian Mikolajczak z Poľska a domácu výtvarnú scénu zastupoval Alojz Drahoš. Výstava je ešte obohatená o tvorbu z predchádzajúcich ročníkov. „Samotné medailérske umenie nebýva predmetom bežných výstav. V múzeu sa samozrejme snažíme rozširovať zbierky medailí nielen od domácich tvorcov, ale zachytávame aj trendy vo svetovej produkcii,“ povedala Grniaková.

Umelci počas trvania sympózia vytvoria návrhy tak na liate, ako aj na razené medaily. Kremnická mincovňa im dá vo svojich dielňach reálnu podobu. „Medailérska tvorba na sympóziách je sústredená predovšetkým na meď. Je to kov, do ktorého razíme. Pri tvorbe sa však používajú aj vzácne a drahé kovy, prípadne aj iné materiály. Medaily sú jednoducho umeleckým dielom a je len na ich tvorcoch, aký si zvolia nielen materiál, ale aj spôsob stvárnenia. Je to skutočne rozmanité. Niektorí dávajú prednosť figurálnym prvkom, iným viac vyhovuje plastika, prípadne kombinácia. Samotné diela sa potom neraz stávajú vzácnymi zberateľskými raritami,“ doplnila Grniaková.

V Národnej banke Slovenska – Múzeu mincí a medailí zostavili aj publikáciu Kremnické sympóziá medailí 1983 – 2009, ktorá predstavuje kompletnú zbierku medailí z kremnických sympózií do jubilejného 10. ročníka. Samotnú výstavu môžu návštevníci Kremnice obdivovať do konca tohto roka.

Zdroj: TASR Foto: Miloš Lacko

Vernisaz Medaile
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM