Barbara Dallosová Správy

Spustnutý pavilónik v žiarskom parku ožije: Mesto má veľké plány!

Miesto, ktoré dýcha históriou, no chátra. Historický pavilónik chce radnica nielen zrekonštruovať, ale aj sfunkčniť. Aha, čo by sa mohlo diať vnútri...

Ilustračný obrázok k článku Spustnutý pavilónik v žiarskom parku ožije: Mesto má veľké plány!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Záhradný domček z 18. storočia víta návštevníkov pri vstupe do Parku Štefana Moysesa z bočnej strany (od parkoviska nad futbalovým štadiónom). Malá stavba dotvára panorámu historického parku, avšak jej okná sú zadebnené, brána upevnená reťazou a už na prvý pohľad si pýta rekonštrukciu.

Koncerty i stála expozícia

Žiarska radnica dala pred niekoľkými pavilón do nájmu súkromníkovi, teraz je už opäť v majetku mesta a to s ním má plány. Stavba je v zlom stave, zrekonštruovaná je iba strecha.

,,Je potrebné urobiť menšie rekonštrukčné práce vonku aj vnútri tak, aby to mohlo slúžiť ako zariadenie na drobné kultúrno-spoločenské podujatia, napríklad komorné koncerty pre pre približne 20 ľudí, recitály, možno nejaké malé javiskové formy či výstavy lokálnych umelcov," približuje víziu radnice o využití domčeka vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž.

Mesto tiež uvažuje nad stálou expozíciou o kaštieli a parku. Pavilónik by sa tak stal akýmsi malým múzeom histórie parku a biskupskej tradície, ktorá sa k nášmu mestu viaže.

Pozrite aj: V Žiari vyrastie nové športovisko: Pumptracková dráha priamo medzi panelákmi

Budú zháňať granty

Nápady na využitie domčeka ale môžu začať naberať kontúry až vtedy, keď prebehnú všetky potrebné rekonštrukčné práce. Podľa Baláža treba opraviť vonkajšiu fasádu, okná, podlahu vnútri objektu i omietky.

,,V mestskom rozpočte na to zatiaľ nemáme vyčlenené peniaze, budeme sa snažiť získať príspevky na čiastočné projekty formou rôznych malých grantov a zrealizovať to postupne," vysvetlil Baláž a dodal, že vzhľadom na to, že ide o historický objekt, projekt bude radnica konzultovať so žiarskym archeológom Petrom Mosným.

Čítajte tiež: Žiarsky štadión ako ho poznáme zrovnávajú so zemou: Kedy bude všetko hotové?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM