Martin Károly Krimi

Stará Kremnička proti vyčíňaniu zlodejov: Dedinskú domobranu vyzbrojili obuškami a kasermi!

Stará Kremnička urobila ďalší rázny krok proti vyčíňaniu zlodejov. Starosta so súhlasom poslancov, vyzbrojil obecné komando. Po dedine budú hliadkovať s obuškami, kasermi a elektrickými paralyzérmi.

Ilustračný obrázok k článku Stará Kremnička proti vyčíňaniu zlodejov: Dedinskú domobranu vyzbrojili obuškami a kasermi!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

"V apríli nám vykradli 5 domov a ešte aj kostol,“ zdôvodňoval vznik obecných hliadok, starosta Starej Kremničky, Dušan Rajčan ešte minulý rok. Už vtedy mal na právomoci slovenských policajtov ťažké srdce. Viac o vzniku obecného komanda sa dočítate TU: Starosta otvorene: Policajti sú chudáci, Slovensko bordel

Kaser ako výchovný prostriedok

Podľa Rajčana sa situácia v dedine odvtedy upokojila. Obecné zastupiteľstvo schválilo obrannú výzbroj pre 20 členov obecných hliadok. (Pozri video) Hliadky majú mať podľa neho napriek tomu najmä preventívny charakter. Obec podľa starostu investovala do výzbroje necelých 200 eur.

Svojrázny starosta vysvetľuje vyzbrojovanie hliadok takto: „Vlani nášho prevádzkára napadol jeden mladík. Keď som sa mu snažil pomôcť, napadol aj mňa, tak som použil kaser. Malo to svoj odstrašujúci aj výchovný účinok. Odvtedy je s mladíkom pokoj.“ (viac vo videu)

Starosta: Tu platia zákony tejto obce

Členovia dobrovoľného komanda začali hliadkovať ešte minulý rok. „Určite to malo účinok, krádeže ustali. Prešli sme aj popri problémových rodinách a určitý rešpekt si to získalo. Zistili, že tu platia zákony tejto obce,“ vysvetľuje ďalej Rajčan.

Starosta pripúšťa, že problémy spôsobujú vraj najmä mladí Rómovia. „Ja neodsudzujem Rómov. My ich voláme Cigáni, oni si to tak aj žiadajú,“ vysvetľuje svoj postoj starosta. „Ja nikoho nepodceňujem, neurážam, snažím sa im pomôcť, ale musím vidieť snahu, že aj oni chcú,“ dodáva.

Dôkazom má byť i rómsky člen dobrovoľnej hliadky. „Týka sa to aj mňa, chcem aby bol v tejto dedine poriadok,“ zdôvodňuje svoju účasť v hliadkach Pavol Suchý.

Polícia: Hliadky môžu len dohovoriť

"Obec Stará Kremnička spolupracuje s políciou. Majú vytvorené hliadky dobrovoľných strážcov poriadku, vysvetľuje hovorkyňa. Títo ale môžu podľa nej len dohovoriť a upozorniť.

Podľa zákona o policajnom zbore je strážca poriadku oprávnený, ak ide o porušenie všeobecne záväzného právneho predpisu na úseku ochrany verejného poriadku, ochrany bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky a ochrany štátnej hranice, používať na odstránenie takého porušenia dohováranie a výzvu.

Podľa Faltániovej hliadky ale v tomto prípade neporušujú zákon. „Obranné prostriedky kaser, alebo paralyzér, môže používať každá osoba, ktorá má viac 18 rokov. Ich použitie je ale možné len pri sebaobrane,“ vysvetľuje policajná hovorkyňa.

Dušan Rajčan pripúšťa, že v dedine pôsobí aj 8 dobrovoľných členov so súhlasom polície. Opýtali sme sa, či vyzbrojovanie hliadok konzultovala obec aj s políciou. „My nejdeme útočiť. Určité zákony poznám aj ja, aj naši členovia a navzájom sme si povedali, do akých situácii môžu ísť,“ vysvetľuje ďalej Rajčan.

20 rokov sa tu demontuje právny štát. Policajti nemajú žiadnu právomoc. Jednoducho, keď treba, nemôžu zasiahnuť, lebo im hrozí vyšetrovanie a iné postihy,“ myslí si Dušan Rajčan.

Obecné zastupiteľstvo sa dohodlo aj na tom, že členovia hliadky budú jednorázovo odmenení. Podľa starostu to bude pravdepodobne pred Vianocami suma okolo 100 eur. „Je to určite menej ako opravovať vandalmi zničený obecný majetok.“ dodáva na záver Rajčan.

V dedine zobrali zákon do vlastných rúk. Domobranu vyzbrojili obuškami, kasermi
13
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Dušan Rajčan o obecnom komande
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM