Martin Károly Správy

Starosta Hliníka nad Hronom v boji s ťažiarmi: Sme rozhodnutí bojovať aj na súde!

Súkromná spoločnosť chce v Hliníku nad Hronom ťažiť bentonit, samospráva však takúto iniciatívu odmieta. Obyvatelia so starostom ťahajú za jeden koniec.

Ilustračný obrázok k článku Starosta Hliníka nad Hronom v boji s ťažiarmi: Sme rozhodnutí bojovať aj na súde!
Zdroj: TASR

Obvodný banský úrad (OBÚ) v Banskej Bystrici už v tejto súvislosti vydal rozhodnutie o určení chráneného ložiskového územia. Keďže sa však obec proti nemu odvolala, nenadobudlo právoplatnosť.

Pri určení chráneného ložiskového územia ide výlučne o zabezpečenie ochrany nerastného bohatstva štátu, ide o ochranu výhradného ložiska proti znemožneniu alebo sťaženiu jeho dobývania. Určením chráneného ložiskového územia nevzniká nikomu právo dobývať výhradné ložisko,“ vysvetlil v tejto súvislosti predseda OBÚ v Banskej Bystrici Vladimír Bubelíny.

Starosta Hliníka nad Hronom Dušan Antal potvrdil, že sa obec voči tomuto rozhodnutiu odvolala. „Pokiaľ nadriadený správny orgán potvrdí rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu, tak sa pravdepodobne obrátime so žiadosťou o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia správneho orgánu na súd,“ podotkol v tejto súvislosti Antal.

Dôvodov, prečo obec a jej obyvatelia ťažbu bentonitu v ich blízkosti odmietajú, je podľa starostu niekoľko. Jedným z nich je to, že v neďalekom Žiari bola postavená hlinikáreň, ktorá síce v tom čase priniesla rozvoj a pracovné miesta, no v konečnom dôsledku mala aj veľký vplyv na miestne životné prostredie. Okrem toho poukázal aj na výskyt chránených rastlín a živočíchov, ktoré sa v navrhovanej oblasti vyskytujú.

Foto/ ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM