Martin Károly Rôzne

Starostovia v Banskobystrickom kraji chcú, aby sa za cesty I.triedy mýto platilo

Primátori a starostovia miest a obcí v okrese Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom podporujú zavedenie mýta pre cesty prvej triedy.

Výzvu, v ktorej žiadajú, aby sa pri rokovaní s autodopravcami riešili aj otázky obyvateľov, žijúcich v regiónoch, ktoré najviac trpia kamiónovou dopravou, zaslali po dnešnom rokovaní v Krupine najvyšším ústavným činiteľom. Na stretnutí sa zúčastnilo asi 30 primátorov a starostov, ďalší ich však podporili svojimi podpismi.
Podľa primátora Krupiny Radoslava Vazana v médiách stále rezonuje len téma požiadaviek autodopravcov, a to, či majú, alebo nemajú platiť za cesty I. triedy, po ktorých jazdia. „Nikto sa však doteraz nespýtal nás, obyvateľov miest a obcí, cez ktoré nákladná doprava prechádza, aké máme s nimi problémy,“ povedal médiám po skončení rokovania.
Cez väčšinu obcí, ktorých starostovia sa pod dnešnú výzvu podpísali, prechádzajú denne stovky kamiónov. Niektoré sú navyše preťažené. Dochádza tak k poškodzovaniu ciest a občania sú nútení žiť v hlučnom a prašnom prostredí.
„Ak si autodopravcovia vynútia jazdenie po cestách I. triedy bez toho, aby za to riadne zaplatili, našu situáciu to ešte zhorší,“ píše sa vo výzve. Kamióny totiž podľa signatárov začnú obchádzať diaľnice a budú využívať regionálne cesty.
Podľa starostky Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom Boženy Kováčovej, dnešné stretnutie hláv obcí vôbec nie je zamerané proti autodopravcom. Mali by ale brať ohľad aj na obyvateľov miest a obcí, ktorým ťažká doprava do značnej miery strpčuje život a znižuje jeho kvalitu.
Zástupcovia dotknutých miest a obcí zároveň upozornili predsedu vlády SR, že v prípade, že autodopravcovia budú vo svojich nátlakových akciách úspešní a nebudú musieť platiť mýto za cesty I. triedy v súčasnom rozsahu, pristúpia k aj oni k nátlakovým akciám na cestách.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM