Martin Károly Rôzne

Starostovia z Handlovskej doliny podporujú spoplatnenie ciest I. triedy

Starostovia z obcí v Handlovskej doline podporujú spoplatnenie ciest I. triedy formou elektronického mýta, pretože dochádza k ich značnému poškodzovaniu kamiónmi a hustá premávka ťažkých vozidiel má vplyv aj na bezpečnosť občanov a zhoršovanie životn

Starostovia šiestich obcí a primátor mesta Handlová sa tak pripájajú k výzve starostov a primátorov okresov Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom s tou istou požiadavkou.
„V posledných týždňoch je v médiách stále prezentovaná téma autodopravcov, ako sa im zníži zisk, ak budú platiť mýto na cestách I. triedy a aké problémy s tým budú mať. Ale nik sa doteraz neopýtal nás, obyvateľov miest a obcí, cez ktoré tieto kamióny prechádzajú, aké máme s nimi problémy my. Cez naše mestá a obce prejdú denne stovky ba až tisícky kamiónov, mnohokrát preťažených. Pre nás to znamená, že máme neustále rozbité cesty a naši občania sú nútení žiť v hlučnom a prašnom prostredí,“ uviedol primátor Handlovej Rudolf Podoba.
Cez Handlovskú dolinu prechádza cesta I/50 smerom z Prievidze do Žiaru nad Hronom a opačne. Predvlani v Handlovej robili prieskum, aké je dopravné zaťaženie na tejto ceste vedúcej centrom mesta. Ukázalo sa, že denne tadiaľ prejde 12.281 áut, z toho je až 2109 ťažkých nákladných vozidiel. Podľa odborníkov prejazd 40-tonového kamióna má taký vplyv na vozovku ako prejazd 30.000 osobných áut a jeden 18-tonový kamión poškodí vozovku tak ako prejazd 10.000 osobných vozidiel. Okrem toho cesty I. triedy boli budované väčšinou pred 30 alebo 40 rokmi a nie sú ani technicky stavané na takú premávku. Ak by neboli spoplatnené všetky cesty I. triedy, tak by sa počet nákladných vozidiel mohol na nich zvýšiť o 10 až 30 %, čo by už bolo neúnosné, konštatoval Podoba.
Text výzvy pod názvom Chráňte aj záujmy občanov a nielen autodopravcov aj s podpismi všetkých starostov a primátora v závere minulého týždňa poslali všetkým ústavným činiteľom, prezidentovi Policajného zboru SR, predsedom parlamentných politických strán, Združeniu miest a obcí Slovenska, zástupcom Európskej únie na Slovensku a starostom a primátorom miest a obcí v okresoch Krupina, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM