Správy

Starostovia žiarskeho regiónu našli spoločnú reč: Odkaz vedeniu BBSK

Vedeniu BBSK adresovali spoločný list. Týka sa rozostavaného nemocničného pavilónu B v Žiari nad Hronom. Pozrite podrobnosti a súvislosti.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia žiarskeho regiónu našli spoločnú reč: Odkaz vedeniu BBSK
Zdroj: Dnes24/TASR

Odpredaj rozostavaného a v súčasnosti chátrajúceho nemocničného pavilónu B v Žiari nad Hronom podporuje aj 50 starostov a primátorov miest a obcí v Žiarskom a Žarnovickom okrese. Ako informoval primátor Žiaru nad Hronom Peter Antal, dnes 22. júla, spoločne na Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) adresovali výzvu, prostredníctvom ktorej žiadajú vedenie kraja, aby zaradilo medzi svoje priority zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti v regionálnych nemocniciach.

Čítajte tiež: Župa dostane na stôl ponuku: Státisíce za schátraný nemocničný pavilón v Žiari, FOTO

Žiadame vedenie BBSK, poslancov BBSK v súčinnosti s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o urýchlené kroky smerujúce k dostavbe tzv. pavilónu B nemocnice v Žiari nad Hronom, bez ktorého nie je možné poskytovať zdravotnú starostlivosť na vyššej úrovni pre obyvateľov bývalého veľkého Žiarskeho okresu, čo predstavuje spádovú oblasť viac ako 100.000 ľudí,“ uvádza sa vo výzve.

Podľa Antala je dnes nemocnica v stave, že nedokáže zabezpečovať zdravotnú starostlivosť na takej úrovni, ako by sa patrilo.

Môže vás zaujímať: Žiarsky pavilón B stredobodom záujmu: Reakcia župy je jednoznačná

V okolí Žiaru totiž skončilo viacero nemocníc a žiarska nemocnica sa stala spádovou pre viac ako 100.000 ľudí. Na takúto kapacitu však podľa jeho názoru nebola nemocnica stavaná.

Proces odpredaja trvá podľa jeho slov dlho, samotnej nemocnici a v konečnom dôsledku ľuďom z regiónu by najviac pomohlo, aby sa situácia vyriešila čo najskôr. Verí, že výzva od starostov v tomto smere pomôže a celý proces urýchli.

Uplynulý týždeň BBSK informoval, že na spoločnom rokovaní so spoločnosťou Svet zdravia došlo k dohode o zvýšení predajnej ceny za nemocničné pavilóny v Žiari nad Hronom a Rimavskej Sobote na sumu 1,45 milióna eur v hotovosti.

Súvisí s témou: Boj o žiarsky pavilón graduje: Petičiari vyrazili do ulíc, FOTO + VIDEO

Spoločnosť Svet zdravia však podmieňuje zvýšenie ceny tým, že prostriedky v hodnote 413.000 eur budú investované výhradne do súčasných častí oboch nemocníc. Tie sú a aj naďalej majú ostať v majetku BBSK. O ďalšom osude rozostavaných pavilónov budú poslanci BBSK rozhodovať v pondelok 25. júla na mimoriadnom zasadnutí Zastupiteľstva BBSK.

Súvisiaci článok: Posun v prípade pavilónu B? Župa vyjednáva o cene, stanovisko Sveta zdravia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM