Tlačové správy

Stavebné sporenie: Kedy dostanete štátnu prémiu?

Ak viete, že v budúcnosti budete potrebovať peniaze na stavbu domu alebo rekonštrukciu, minimálne za zváženie stojí stavebné sporenie. Jeho najväčšou výhodou je štátna prémia z ročného vkladu.

Ilustračný obrázok k článku Stavebné sporenie: Kedy dostanete štátnu prémiu?
Zdroj: pixabay.com

Stavebné sporenie predstavuje formu šetrenia peňazí, ktoré uľahčuje ľuďom riešiť otázku bývania. Najmä mladšia časť populácie si môže zjednodušiť túto záležitosť vďaka sporeniu, ktoré podporuje aj štát, a to prostredníctvom štátnej prémie. Tá sa vypočíta ako 5 % z ročného vkladu. Peňažné navýšenie v podobe prémie získa akákoľvek osoba s prideleným rodným číslom a, samozrejme, s uzatvoreným stavebným sporením. Maximálna výška prémie pre rok 2017 je 66,39 eura, na čo je potrebný ročný vklad 1 327,80 eur.

Ak by ste už teraz chceli zistiť, pri akých vkladoch nasporíte istú konkrétnu sumu, poslúži vám kalkulačka stavebného sporenia.

Ďalšie výhody sporenia

Okrem štátnej prémie vás o výhodnom stavebnom sporení presvedčia aj iné atribúty. Začneme však od začiatku. Už uzatvorenie zmluvy prináša niekoľko benefitov – prvým je zľava 50 % z poplatku za uzatvorenie online zmluvy. Ak ste si zriadili v ČSOB detský účet Sloník, uzatvorenie stavebného sporenia pre dieťa budete mať zadarmo.

Ďalšou výhodou je flexibilita vkladania prostriedkov, čo znamená, že vkladáte koľko chcete a kedy chcete. Ideálne je sporiť pravidelne, preto odporúčame, aby ste si nastavili trvalý príkaz, s ktorým si môžete byť istí, že na sporenie nezabudnete. Samozrejme, treba mať na pamäti, že od výšky vkladov závisí ročná prémia. Ak to rodinný rozpočet dovoľuje, je vhodné ukladať na stavebné sporenie aspoň toľko, aby ste získali maximálnu prémiu. Avšak ani nižšími vkladmi sa o štátnu prémiu nepripravíte.

Pri poctivom odkladaní peňazí môžete nasporiť aj za krátky čas slušnú čiastku. Tú si môžete vybrať už po 6. roku sporenia a použiť ju na čokoľvek. Rovnako sa vám so sporením naskytá možnosť zobrať si stavebný úver so zvýhodnenými podmienkami.

Viac o stavebnom úvere

Tým, že ste si založili stavebné sporenie, môžete požiadať o stavebný úver. Ten získate po nasporení dvadsiatich percent z cieľovej skupiny a minimálne dvoch rokoch sporenia. Vybavíte ho bez akýchkoľvek poplatkov za spracovanie a rovnako môžete aj mimoriadne vklady a mimoriadne splátky realizovať bezplatne. Aby ste úver získali, nemusíte dokladovať príjem a do sumy 25-tisíc eur zaň neručíte. Pri ročnom úroku 2,9 % sa úver určite stáva jednou z najlepších volieb pôžičky na bývanie.

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM