Barbara Dallosová Správy

Stavte na osvieženie na čerstvom vzduchu: 6 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na štiavnické tajchy

Štiavnický región, ktorý máme hneď za rohom, sa môže popýšiť množstvom tajchov. Na mnohé z nich sa počas letných dní s obľubou vydávajú i Žiarčania. Dôvodov, prečo vyraziť na jedno z prírodných kúpalísk, je hneď niekoľko.

Ilustračný obrázok k článku Stavte na osvieženie na čerstvom vzduchu: 6 dôvodov, prečo sa ísť kúpať na štiavnické tajchy
Zdroj: TASR

Oproti minulosti kedy boli tajchy vybudované a využívané v baníctve a boli súčasťou banského systému, v súčasnosti slúžia na rekreačné účely. Banskoštiavnický región ich má mnoho. Delia sa na piargske, banskoštiavnické, kolpašské, hodrušské, vyhnianske a belianske.

Väčšina Žiarčanov medzi nimi rozdiel nevidí a sú to pre nás jednoducho štiavnické tajchy. Medzi najobľúbenejšie patria napríklad Počúvadlianske, Vindčachtské, Evičkino, Belianske či Veľké Richňavské jazero. V tom poslednom sa tento rok pre prebiehajúcu rekonštrukciu neokúpete, na ostatné sa môžete pokojne vybrať. Viac v článku: Praktický PREHĽAD pre priateľov prírodných kúpalísk: V ktorých tajchoch v regióne sa tento rok osviežime?

Dôvodov, prečo občas prestriedať kúpaliská a akvaparky prírodnými plochami, je hneď niekoľko.

1. Šetria peňaženku

V nejednej domácnosti vplýva na výber pláže i otázka peňazí. A to najma v rodinách s deťmi. Predsa, zaplatiť vstupné za štyti či päť osôb a i niekoľko dní po sebe, nemusí byť zanedbateľná položka. Pláže štiavnických tajchov sú však verejné a bezplatné. Stačí mať so sebou pár drobných na občerstvenie či požičanie vodného bicykla.

2. Pokoj na pláži aj vo vode

Ak nie ste fanúšikom prepchatých bazénov, sú pre vás tajchy to práve. Aj keď v horúčavách je tu množstvo návštevníkov, veľkosť pláží poskytuje dostatok priestoru na pohodový a pokojný relax. Plavci tu v prírodnej vode nájdu dosť priestoru na svoju záľubu, na ktorú v preplnenom bazéne môžu zabudnúť.

3. Dostupné služby, aj zábava

To, že sa na prírodných štiavnických kúpaliskách neplatí vstupné však neznamená, že nie sú vybavené službami. Na väčšine z nich nájdete stánky z občerstvením za prijateľné ceny, či dokonca plážovú reštauráciu. Na niektorých plochách vám za poplatok zapožičajú i vodný bicykel (napr. Počúvadlo).

4. Bez vyhriateho betónu

V tropických horúčavách, aké nás trápia uplynulý i tento týždeň, poskytujú nádrže ďalšiu z radu výhod. Slnko sa neodráža ako na moderných vybetónovaných kúpaliskách a pocitová teplota je pri tajchu s množstvom zelene príjemnejšia. A samozrejme, väčšina z nich je lemovaná košatými stromami, ktoré počas obedných horúčav vrhajú chladný tieň.

5. Možnosť vybrať si

Hoci sme vybrali len niekoľko medzi našincami najvyhľadávanejších tajchov, Banskú Štiavnicu ich lemuje ešte omnoho viac. Nie všetky sú vyhlásenými kúpacími oblasťami, i ostatné sa ale na kúpanie využívajú (Počúvadlianske a Vindšachtské j. sú vyhl. kúp. plochami, Evičkino a Belianske j. nie). Ak sa vám napríklad pri príchode na takzvanú Vindšachtu zdá, že už sú obsadené miesta v príjemnom chládku, alebo je vám voda pristudená, jednoducho sa pobalíte, a presuniete napríklad na Počúvadlo. Tajchy sú v okolí baníckeho mestečka doslova rozosiate a vzdialenosť medzi mnohými z nich sa dá zvládnuť i pešo.

6. Na skok od magnetu na turistov

Na jedno miesto je to ale zo všetkých tajchov zaručene kúsok. Do Banskej Štiavnice. Historické mestečko je akýmsi klenotom v Štiavnických vrchoch a láka z roka na rok viac turistov. Má totiž čo ponúknuť. Ak teda patríte medzi tých, ktorým bohate stačí leňošiť pri vode polovicu dňa, môžete skočiť na dobrý obed či za kultúrou do uličiek historického mesta.

Čítajte tiež:

Hygienici hodnotili prírodné kúpaliská v kraji: Pozrite, ako oznámkovali kvalitu ich vody!

Čas na pláži sa dá tráviť aj aktívne: Možnosti športového vyžitia ponúkne kremnické aj žiarske kupko!

Koľko zacvaká dospelý, koľko študent a kto má zľavu? PREHĽAD tohtoročných cien na kúpaliskách v Žiari a okolí

Plavecký v Kremnici je napustený, kúpať sa však nedá: Čo je za tým a prečo už nemáme žlté šnúrky na plavkách?

na titul. foto: Počúvadlianske jazero

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM