Barbara Dallosová Správy

Štiavnica sa vyľudňuje: Klesne aj počet mestských poslancov

Banské mesto nie je jediným, v ktorom sa prejavuje trend úbytku obyvateľstva. Štiavničania starnú a mladí v meste väčšinou nezostávajú. Zákon je zákon a mesto bude musieť znížiť aj počet poslancov. Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Štiavnica sa vyľudňuje: Klesne aj počet mestských poslancov
Zdroj: TASR

Úlohou mestských poslancov je v prvom rade rozhodovať v mene obyvateľov mesta. Tí však z mesta postupne odchádzajú a ubudnúť bude musieť aj pár poslaneckých stoličiek. Ku dňu vyhlásenia volieb mala Štiavnica počet obyvateľov ktorý ju zaradil do inej skupiny, než v akej bývala.

Koľko obyvateľov napočítali?

Zníženie počtu poslancov navrhla na základe poklesu počtu obyvateľov primátorka mesta Nadežda Babiaková. O tejto povinnosti hovorí aj zákon o obecnom zriadení. Ku dňu vyhlásenia volieb mala totiž Banská Štiavnica 9 928 obyvateľov. Podľa zákona o obecnom zriadení sa tak zaradila medzi samosprávy s počtom obyvateľov od 5001 do 10.000, ktoré môžu mať 11 až 13 poslancov.

Po voľbách sa rady preriedia

Namiesto súčasných 17 tak bude o mestských veciach rozhodovať po novembrových komunálnych voľbách len 13 poslancov. Poslancov si budú obyvatelia voliť v troch volebných obvodoch, pričom v prvých dvoch po šiestich a v treťom obvode len jedného.

Čo na to primátorka

Podľa Babiakovej je počet 13 mestských poslancov na teritórium Banskej Štiavnice dostačujúci. Skôr ju trápi fakt, že trend poklesu obyvateľstva je viditeľný aj v Štiavnici. Populácia v meste starne, ľuďom v produktívnom veku tu chýbajú najmä pracovné príležitosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM