Martin Károly Kultúra

Štiavnická Anča si oblieka nový kabát, má podobu minerálu

Motorový vlak, tzv. štiavnická Anča dostáva nový kabát. Na jeden veľký "minerál" ho v týchto dňoch mení mladý grafický dizajnér Ondrej Gavalda (1984). Umelec sa stal víťazom súťaže na exteriérovú výmaľbu vlaku, ktorú v spolupráci so Železni

„Oceňujeme iniciatívu železníc, ktoré dlhodobo vnímajú našu činnosť pozitívne. Ponuku výtvarne zatraktívniť vlak, ktorý bude premávať na tratiach Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica a Zvolen-Kremnica-Vrútky, sme uvítali ako jedinečnú príležitosť dostať na koľaje kvalitný výtvarný názor,“ vysvetľuje zástupca združenia, výtvarník Svätopluk Mikyta.

Odborná porota ocenila prístup autora, ktorému sa podarilo z lokálneho prostredia vybrať a spracovať originálnu tému. Nenostalgický prístup k regiónu, ktorý je známy ako banská oblasť zvizualizoval do kresby – rastra, odvodeného zo štruktúry kryštálu. Zvolená farebná škála v bielych a sivých farbách bude doplnená o striebornú a odtiene perlete, ako odkaz na ťažbu striebra v Banskej Štiavnici a Kremnici.

Streetartová skúsenosť autora v súlade s prísnym abstraktným geometrizujúcim výtvarným prejavom vytvárajú na vlaku nový priestor, ktorý zhodnocuje hodnoty domáceho prostredia a vytvára z nich nový informačný – pamäťový kapitál pre návštevníkov a užívateľov trate. „Progresívny "look“ prebúdza motorovú lokálku k novému životu, od úvah od zániku trate naopak k jej oživeniu," konštatoval Mikyta. Originálny vlak by sa už v nedeľu, 13. novembra mal zaradiť do ostrej prevádzky.

Združenie Štokovec, priestor pre kultúru, sídli v železničnej stanici od leta 2009. V objekte realizuje neziskové, kultúrne aktivity zamerané na rozvíjanie profesionálnych umeleckých projektov a kontaktov. „Počas dvoch rokov staničná budova zmenila svoj image. Vstupná hala je popri čakárni aj galériou a priestor využívajú domáci a zahraniční profesionálni umelci, ktorí do mesta prichádzajú na krátkodobé aj dlhodobé rezidenčné pobyty. Banská Štiavnica sa tak dostáva na mapu súčasného umenia,“ uviedol ďalej Mikyta.

Od septembra 2011 umelci získali licenciu na zmluvný predaj cestovných lístkov a zvýšenú energiu smerujú aj k zatraktívneniu cestovania do Banskej Štiavnice vlakom.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM