Rôzne Správy

Štiavnická ZUŠ oslavuje: Za 60 rokov vychovala aj zvučné mená

Za 60 rokov svojho pôsobenia sa môže banskoštiavnická Základná umelecká škola (ZUŠ) pochváliť viacerými absolventmi, ktorí uspeli vo svete umenia, divadla či hudby.

Ilustračný obrázok k článku Štiavnická ZUŠ oslavuje: Za 60 rokov vychovala aj zvučné mená
Zdroj: TASR

Banskoštiavnická ZUŠ sa môže pochváliť mnohými úspešnými absolventmi. Na tých najvýznamnejších si zaspomínali aj počas oficiálnych osláv pri príležitosti 60. výročia založenia školy.

,,Jednou z najvýznamnejších je Viktória Matušovová, ktorá u nás študovala husle, spev aj literárno-dramatický odbor. Dnes pôsobí v Muzikálovom divadle v Brne, ešte pred tým vyhrala súťaž Elán je Elán ako ženská interpretka," priblížila riaditeľka školy Irena Chovanová.

O krásnych spomienkach v súvislosti s banskoštiavnickou ZUŠ hovorí jej úspešná absolventka Barbora Šaling Legényová. ,,Bolo to najkrajšie obdobie. Dnes aj v minulosti bol prístup učiteľov úžasný. Vedeli nás zaujať a urobili by pre nás všetko. Práve pani učiteľka Weisová, ku ktorej som chodila na spev, vo mne vzbudila záujem, na základe čoho som sa rozhodla, že sa chcem spevu venovať aj v budúcnosti. Vďaka nej a ďalším učiteľom môžem byť hrdá na to, čo je vo mne a nebyť ich a mojich rodičov, tak by som nebola tam, kde som teraz," podotkla Šaling Legényová pre TASR.

Už počas štúdia na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave absolvovala množstvo koncertov a recitálov. Jej spev mohla verejnosť obdivovať na rôznych podujatiach na Bratislavskom hrade, Pálffyho paláci, Zichyho paláci ale aj na výstavisku v Inchebe. Od roku 2001 spolupracuje s kaštieľom v rodnom Svätom Antone, kde sa prezentuje vlastnými koncertmi. Veľmi úspešný bol aj koncert v kaplnke kaštieľa pre vnuka bulharského cára Ferdinanda Coburga Simeona Coburga s manželkou. Aj napriek tomu, že Šaling Legényová žije a pôsobí v Bratislave, vo svojom rodisku vedie Chrámový zbor pri farskom kostole.

,,Z výtvarného odboru bola talentovanou žiačkou Petra Solivarská, dnes Kubíková. Skončila u nás výtvarný odbor aj hru na klavír. Cez svoj veľký záujem o štúdium japončiny sa dostala na rok Japonska a to ju tak oslovilo, že aj pod vplyvom japonskej kultúry začala robiť návrhy odevov," priblížila riaditeľka s tým, že odevný dizajn aj vyštudovala.

V roku 2013 získala cenu Best Fashion Graduate, ktorej súčasťou bola napríklad aj účasť na International Fashion Showcase počas London Fashion Week.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM