Rôzne Správy

Štiavnický tajch, ktorý mal problém s vodou: Hygienici robili nové meranie

Pred niekoľkými dňami našli hygienici prekročené hodnoty v ukazovateli Escherichia coli a črevné enterokoky vo vode jedného z obľúbených tajchov. Dnes je všetko inak.

Ilustračný obrázok k článku Štiavnický tajch, ktorý mal problém s vodou: Hygienici robili nové meranie
Zdroj: TASR

Voda vo Vindšachtskom jazere v obci Štiavnické Bane, v ktorej ešte pred týždňom našli hygienici prekročené medzné hodnoty v ukazovateli Escherichia coli a črevné enterokoky, je už dnes vyhovujúca. Vykázali to predbežné výsledky najnovšieho merania kvality vody zo vzoriek, ktoré boli odobrané 25. júla.

Podľa Ziny Košťanovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom by voda s uvedenými baktériami mohla po napití pri kúpaní vyvolať hnačky a podobné zdravotné problémy.

Banskoštiavnické jazerá, ktoré sú vyhlásené za oblasti s vodou určenou na kúpanie, sledujú hygienici v letnej sezóne každé dva týždne. Tentoraz však vodu vo Vindšachtskom jazere skontrolovali už po týždni. Ostatné banskoštiavnické jazerá, ktoré sú vyhlásené za oblasti s vodou určenou na kúpanie, sú aktuálne bez znečistenia. Ide o Počúvadlianske a Veľké Kolpašské jazero.

Mimo prevádzky ostáva počas tohtoročnej kúpacej sezóny Veľké Richnavské jazero v okrese Banská Štiavnica. Jazero je po rekonštrukcii a v súčasnosti sa napĺňa vodou, podobne ako Dolno-Hodrušské jazero v okrese Žarnovica.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM