Barbara Dallosová Správy Správy

Stojiská na smeti plánujú aj v neďalekej dedinke: Starosta vypichol tri konkrétne lokality

Uzamykateľné stojiská na kontajnery fungujú v Žiari nad Hronom už roky. Podobný projekt chcú realizovať aj v neďalekej obci.

Ilustračný obrázok k článku Stojiská na smeti plánujú aj v neďalekej dedinke: Starosta vypichol tri konkrétne lokality
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Znížiť podiel zmesového komunálneho odpadu a naopak, zvýšiť množstvo separovaného odpadu chce obec Hrabičov (okres Žarnovica) v najbližších mesiacoch dosiahnuť aj vďaka vybudovaniu nových stojísk. Tie by mali v dedine pribudnúť už o niekoľko mesiacov.

Pri úrade, pri bytovke a pri chatároch

Na tri stojiská získal Hrabičov dotáciu z Environmentálneho fondu vo výške 33 310 eur. Podľa starostu Jána Adámika sa jedno stojisko bude nachádzať pri obecnom úrade, druhé pri bytovom dome a tretie v lokalite medzi osadami Hríbovci a Boháčovci, kde ho budú môcť využívať aj miestni chatári.

14 kontajnerov

V stojiskách sa budú podľa Adámika nachádzať 1 100 litrové kontajnery na zmesový komunálny, ale aj na separovaný odpad. Hrabičov bude 14 kontajnerov stáť približne 1 750 eur z vlastného rozpočtu. Stojiská budú uzamykateľné a zabezpečené proti zveri.

,,V súčasnosti obec vyprodukuje približne 66 ton zmesového odpadu ročne. Predpokladáme, že vďaka stojiskám sa nám podarí znížiť toto množstvo o desať ton," dodal Adámik s tým, že takisto rátajú s navýšením separovaného odpadu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM