Katarína Reiterová Rôzne

Stredné školy môžu od 1. januára zmeniť svoj názov. Chystajú sa na to v Žiari?

Stredné odborné školy, stredné priemyselné školy a stredné umelecké školy môžu od 1. januára doplniť či pozmeniť svoj názov. Či sa na to chystajú tie žiarske, opýtali sme sa ich riaditeľov.

Ilustračný obrázok k článku Stredné školy môžu od 1. januára zmeniť svoj názov. Chystajú sa na to v Žiari?

Školy môžu do svojich názvov doplniť prívlastok charakterizujúci prevládajúce študijné a učebné odbory v rámci poskytovaného odborného vzdelávania a prípravy.

„Umožňuje im to novela vyhlášky o stredných školách, ktorou sa výrazne zníži počet typov stredných odborných škôl,“ povedal Michal Kaliňák, hovorca ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a dodal, že: „Vzhľadom na vysoký počet učebných odborov a študijných odborov poskytovaných jednotlivými typmi stredných odborných škôl je cieľom navrhovanej úpravy umožniť verejnosti jednoznačnejšie identifikovať povolania a odborné činnosti v národnom hospodárstve, na výkon ktorých pripravuje stredná odborná škola svojich absolventov.“

Meniť názov sa nechystajú

Opýtali sme sa teda riaditeľov stredných škôl v Žiari, či uvažujú o zmene či doplnení názvov svojich škôl.

„Zatiaľ sme o tom neuvažovali, ale keďže sme súkromná škola je to v kompetencii zriaďovateľa,“ povedala nám riaditeľka Súkromnej obchodnej akadémie Helena Halová.

Aj riaditeľka Súkromnej strednej odbornej školy technickej Beáta Tóthová potvrdila, že názov školy nezmenia.

„Neplánujeme žiadnu zmenu názvu školy,“ povedal pre žiar24.sk Miroslav Krajčov, zástupca riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Žiari a dodal, že: „V posledných rokoch ich bolo už dosť a v súčasnosti názov vystihuje naše zameranie.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM