Barbara Dallosová Kultúra

Študent Adam prinesie do nášho regiónu zaujímavú výstavu: Ocitneme sa priamo v Mexiku

Výstava s nádychom juhoamerického temperamentu mieri k nám. Ukáže obrazy, fotografie a spomienkové predmety, ktoré nazbieral počas svojho polročného pobytu v Mexiku študent etnológie.

Ilustračný obrázok k článku Študent Adam prinesie do nášho regiónu zaujímavú výstavu: Ocitneme sa priamo v Mexiku
Zdroj: TASR

Najnovšia výstava Pohronského múzea v Novej Bani zavedie návštevníkov do ďalekého Mexika. Výstava s rovnomenným názvom obsahuje obrazy, fotografie a spomienkové predmety, ktoré zozbieral počas svojho šesťmesačného pobytu študent doktorandského štúdia Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave v odbore etnológia Adam Uhnák.

Deň mŕtvych

,,Prostredníctvom fotografií nám priblíži hlavné mesto – Mexiko nachádzajúce sa v strednej časti krajiny vo vysokohorskej kotline. Obklopujú ho vrchy a sopky prevyšujúce 5000 m n. m. Hlavné mesto je hospodárske, politické a kultúrne centrum krajiny a je zároveň jednou z najväčších a najrýchlejšie rastúcich aglomerácií sveta, kde žije okolo 20 miliónov ľudí," priblížila výstavu Jana Potocká z múzea.

Návštevník sa tiež dozvie, ako slávi domáce obyvateľstvo Deň mŕtvych – Sviatok všetkých svätých. ,,Kým na Slovensku v tichosti prechádzame naše cintoríny a spomíname na zosnulých, na opačnej strane v Mexiku je to presný opak," podotkla Potocká. Pred cintorínom bývajú stánky s občerstvením, ktoré ponúkajú tradičné mexické jedlá, všade počuť hudbu.

Mexičania sa správajú prirodzene a veselo. Hlavným prvkom výzdoby hrobu je kvet oranžovej farby, u nás známy pod názvom aksamietnica. Lupene z kvetov sa používajú aj na vyznačenie cesty vracajúcim sa dušiam, aby našli cestu domov.

Legendárny Popocatépetl

Súčasťou výstavy je aj legenda o známej aktívnej mexickej sopke Popocatépetl, ktorá sa nachádza 72 kilometrov juhovýchodne od metropoly Mexiko a je druhou najvyššou sopkou v krajine (5450 m n. m.). Výstava oboznámi i s troma príbehmi obyčajných ľudí, s ktorými sa etnológ počas svojho pobytu na mexickom vidieku zoznámil.

Medzi spomienkové predmety, ktoré si autor výstavy priniesol, patria sochy Panny Márie Guadalupskej (zjavila sa v 16. storočí indiánovi Juanovi Diegovi na hore Tepeyac a v roku 1945 bola vyhlásená za patrónku a ochrankyňu Ameriky), tradičné amulety svätých či piesok z pláže z obľúbeného turistického letoviska Acapulco.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM