Barbara Dallosová Správy

Štúr sa dočkal významnej pocty aj od kremnickej mincovne: Medaila v zlate i striebre, zberateľská karta aj pamätná dvojeurovka! FOTO

Kremnická mincovňa sa zapája do osláv 200. narodenia nášho národného buditeľa vo veľkom štýle. Priamo v Štúrovom rodisku predstaví mincovňa niekoľko nových výrobkov, medzi nimi i štúrovskú euromincu.

Ilustračný obrázok k článku Štúr sa dočkal významnej pocty aj od kremnickej mincovne: Medaila v zlate i striebre, zberateľská karta aj pamätná dvojeurovka! FOTO
Zdroj: TASR

Slovenského národného buditeľa a vedúcu osobnosť slovenského národného obrodenia netreba nikomu predstavovať. Tento rok si pripomíname dvojsté výročie narodenia tohto významného dejateľa. Pamiatka rodáka z Uhrovca sa dočkala pocty i od kremnickej mincovne.

Mincovňa Kremnica, š.p., sa pripája k oslavám 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra hneď niekoľkými novými výrobkami. Tie predstaví mincovňa v sobotu 24. októbra priamo v Štúrovom rodisku, v Uhrovci, pri príležitosti tamojšej celonárodnej spomienky.

Štúr na eurominciach

Prvým z výrobkov je ročníkový súbor slovenských euromincí s pamätnou dvojeurovou mincou 2015 „Ľudovít Štúr – 200. výročie narodenia“, ktorý vychádza v limitovanom počte 3 500 kusov. Pamätná minca s motívom Ľudovíta Štúra, ktorú vydáva Národná banka Slovenska, bude tiež súčasťou zberateľskej karty ,,coincard", ktorá vychádza v limitovanom počte 6 000 kusov.

Autorské duo vytvorilo medailu

K téme výročia narodenia tejto významnej osobnosti kremnická mincovňa vydáva tiež pamätnú medailu v zlatej verzii v limitovanom počte 50 kusov a v striebornej verzii v limitovanom počte 300 kusov.

Autormi motívu vyobrazenom na medaile sú Štefan Novotný a Branislav Ronai z ateliéru mincovne Kremnica. ,,Na návrhu sme sa podieľali spoločne aj preto, že nás oboch Ľudovít Štúr ako osobnosť zaujíma. Myslím si, že je to vydarená kombinácia," zhodnotil Ronai, autor averznej strany medaily.

Foto: ilustračné

Na Štúrovu počesť predstavuje mincovňa niekoľko nových výrobkov
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM