Barbara Dallosová Rôzne Správy

Stvorené pre jesenné zážitky: 3 novinky v okolí Žiaru so štipkou adrenalínu, FOTO

Ak aj chladnejšie dni roka trávite radšej aktívne a na čerstvom vzduchu, toto je niečo pre vás. V regióne pribudlo hneď niekoľko lákadiel.

Ilustračný obrázok k článku Stvorené pre jesenné zážitky: 3 novinky v okolí Žiaru so štipkou adrenalínu, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Ivan Čillík

Túto jeseň pribudlo v regióne pár noviniek pre voľné chvíle. Potešia bikerov, ostrieľanejších turistov, ale poslúžia aj na pokojný rodinný výlet do prírody. Prinášame vám tri tipy na atrakcie, ktoré sa oplatí ísť obzrieť ešte kým neudrú tuhé mrazy.

Najťažšia ferrata na Slovensku

Takýmto prívlastkom sa pýši novovybudovaná náučná zaistená cesta na Skalke pri Kremnici. Via ferrata Komín je otvorená len niekoľko dní a už vyvolala vlnu nadšenia.

Trasa sa nachádza v Kremnických vrchoch v podcelku Flochovský chrbát. Začína na Peknej vyhliadke a vedie hrebeňovou červenou turistickou značkou. Obľúbenou atrakciou na trase je Tunel, ktorý bol rekonštruovaný pred dvomi rokmi. Via ferrata je jednosmerná a má 3 cesty: Komín s obťažnosťou C, Trubačova veža B a Výzva, ktorá je svojou obťažnosťou E najťažšou doteraz vybudovanou via ferratou na Slovensku. Na zaistenej ceste čaká návštevníka 420 metrov lán s výškou skalných ciest 80 metrov.

Na svoje si ale prídu aj menej skúsení turisti alebo rodiny s deťmi, ktoré môžu využiť krátku via ferratu na skale Jánošíkova diera s obťažnosťou B. Turisti tiež môžu naraziť na boulderové steny, ktoré ponúkajú možnosti lezenia s rôznou obťažnosťou.

Vlekom hore, bikom dolu

Lyžiarske stredisko Drozdovo pri Novej Bani má o dôvod viac, prečo ho navštíviť aj mimo lyžiarskej sezóny. V lesnom poraste v blízkosti lyžiarskeho vleku vznikli tri nové dráhy určené pre menej zdatných ale aj odvážnejších bikerov.

Ide o tri približne 800 metrov dlhé dráhy s prevýšením okolo 100 metrov. Vyznačené sú tromi farbami, žltou, červenou a modrou. Na štart trás sa budú môcť bikeri odviesť vlekom. V budúcnosti by mohli pribudnúť ďalšie štyri. Trať ešte pred otvorením testovali a odobrili bikeri, ktorí jazdia slovenský pohár. Trúfnete si aj vy?

Výhľad za milión

Skvelý nápad na rodinný výlet. Moderná rozhľadňa pri Novej Bani púta už z diaľky, skutočný zážitok vám ale naservíruje až keď si vyšliapete všetky schody. Celkom 21 metrov vysoká vyhliadková veža sa nachádza na turistickej zastávke Háj vo výške 625 metrov nad morom a je súčasťou náučného chodníka Zvonička. Vidieť z nej Novobanskú kotlinu, Pohronský Inovec ale aj časť Podunajskej nížiny či Vtáčnik.

Rozhľadňa postavená z prírodných materiálov má tri vyhliadkové poschodia, ďalekohľad, a v budúcnosti by malo pribudnúť i osvetlenie, kamerový systém a wifi pripojenie.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM