Martin Károly Kultúra

Súbehy - výstava troch kremnických autorov

Kremnica - Vo štvrtok 7. júla, predstavili svoju tvorbu, v Múzeu mincí a medailí, traja kremnickí výtvarníci. Mária Poldaufová, Ondrej Ďurian, a Pavel Károly vystavovali v tomto zložení aj pred desiatimi rokmi. Medaile, mince a plastiky trojice auto

„Vystavujúcich autorov spája okrem roku narodenia predovšetkým Kremnica ako miesto, ktoré si vybrali pre svoj život, miesto, ktoré im ponúka dostatok podnetov a inšpirácií pre ich tvorbu, či už priamo alebo nepriamo,“ informovala Erika Grniaková z NBS – Múzeum mincí a medailí Kremnica.

Všetci traja sa stretli už počas štúdia na Strednej umelecko-priemyselnej škole, dnes Škole úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Dvaja z nich – Pavel Károly a Ondrej Ďurian – práve tejto škole zasvätili podstatnú časť svojho života, keďže na nej pôsobia ako pedagógovia už takmer 40 rokov. Mária Poldaufová po absolvovaní školy nastúpila do výtvarného ateliéru Mincovne Kremnica, kde pracuje dodnes.

Ďalším spojivom medzi autormi je medaila, ktorej venujú viac či menej zásadnú časť svojej tvorby, všetci traja autori sú členmi Združenia medailérov Slovenska. Výstava však predstavuje širší výber z ich diela – okrem medailí sa predstavia aj tvorbou mincí, šperkov či drobnej plastiky.

Všetci traja autori svoju tvorbu prezentujú na výstavách doma aj v zahraničí. Zúčastňujú sa prehliadok slovenského medailérskeho umenia, medzinárodných medailérskych výstav, ako aj svetových medailérskych výstav FIDEM. Ani v Múzeu mincí a medailí Kremnica sa nepredstavujú po prvý raz. Okrem kolektívnych a samostatných výstav sa spoločnou autorskou výstavou prezentovali už v roku 2001.

Teraz prinášajú ďalší výber zo svojej rôznorodej tvorby, predovšetkým z ostatných 10 rokov. Výstava, ktorá vznikla pri príležitosti životného jubilea trojice autorov, potrvá do 28. augusta 2011.

Ondrej Ďurian sa narodil v roku 1951 v Nevoľnom. Po absolvovaní odboru Zlatníctvo a strieborníctvo na SUPŠ v Kremnici pokračoval na Filozofickej fakulte UPJŠ v Prešove. V roku 1990 sa stal vedúcim oddelenia Zlatníctvo-strieborníctvo na ŠÚV (SUPŠ) v Kremnici, kde pôsobí od roku 1976. Bol členom Združenia šperkárov AURA a od roku 2000 je členom Združenia medailérov Slovenska. Jeho tvorba je rozmanitá. Východiskom pre jeho voľnú tvorbu boli od začiatku šperky. Tvorí medaily, plakety, objekty, plastiky. Je autorom a realizátorom prác z oblasti úžitkového umenia: insígnie, žezlá, reťaze, ceny. Zúčastňuje sa šperkárskych sympózií v Kremnici.

Pavel Károly sa narodil v roku 1951 v Šumiaci. Po absolvovaní odboru Plošné a plastické rytie kovov na SUPŠ v Kremnici začal na škole pôsobiť ako pedagóg na tom istom odbore. Špecializuje sa na tvorbu medailí – ručne rytých, frézovaných, liatych i razených. Navrhuje a realizuje insígnie a pečatidlá pre mestá, obce a rôzne inštitúcie. Je autorom viacerých obehových, zberateľských a pamätných mincí.

Mária Poldaufová sa narodila v roku 1951 v Kremnici. Od ukončenia SUPŠ v Kremnici – odbor Zlatníctvo-strieborníctvo v roku 1971 pracuje v Mincovni Kremnica, š. p. Venuje sa tvorbe medailí a mincí. Od roku 1998 bolo realizovaných viacero jej návrhov na pamätné a zberateľské mince.

/mak/, TASR Foto: NBS MMM v Kremnici video: inštalácia a vernisáž výstavy Súbehy

Súbehy - výstava troch kremnických autorov
1
Galéria
Vernisaz Subehy
94
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM