Martin Károly Rôzne

Súboj Titanov v elektronickom svete

Vo svete počítačov sa odohráva vojna a konflikty medzi užívateľmi dvoch operačných systémov (OS). Mac vs. Windows.

V dnešných časoch nie je novinkou, že každý, kto si kúpi počítač, má naň rôznorodé nároky a spolieha sa na kvalitu. Mnohí užívatelia notebookov by radi presedlali na iný operačný systém či iný typ notebooku, často sa však boja. Nemajú sa čoho. Na základe porovnania Mac OS s Windowsom, resp. počítačov značky Apple (ktoré Mac OS používajú) s normálnymi počítačmi vám snáď pomôžeme sa správne rozhodnúť.

Životnosť Počítače Apple sa svojou kvalitou „dožívajú“ cca 10 rokov, čo sa o normálnych počítačoch naozaj povedať nedá (nároční užívatelia menia počítače aj každé 2–4 roky). Aj po tomto období sú výborne využiteľné pre bežné pracovné úkony, ako komunikácia, písanie a pod. Podobne je to aj s baterkou na notebookoch. Kým batéria na Apple notebooku má na jedno nabitie výdrž do 7–8 hodín, bežný výrobcovia počítačov môžu ponúknuť cca 3 hodinovú „výdrž“.

Software a hardware Pri Macu nepadá. Z jedného dôvodu – software (operačný systém) a hardware vyrába jedna a tá istá firma, čím sa vlastne zaručuje aj kompatibilita fungovania všetkých dodávaných aplikácií.

Vírusy Jednou z najväčších výhod Mac OS je fakt, že sú odolné voči státisícom windowsových vírusov, ktoré číhajú na iné počítače. Tým pádom netreba inštalovať žiadny antivírový program a počítač aj po niekoľkých mesiacoch či rokoch beží rovnako výkonne a nie je potrebné robiť každého pol roka tzv. čistú inštaláciu systému, ako je tomu pri Windowse. Hodnota Macov spočíva najmä v tom, že proste fungujú. Nemusíte tak strácať čas riešením problémov a môžete ho využiť na samotnú prácu či zábavu.

Zálohovanie dát Tzv. Time Machine je aplikácia, ktorá je súčasťou operačného systému a ktorá v kombinácii s externým diskom zálohuje všetky dáta a nastavenia, a to každú hodinu. Tým zaručuje bezpečnosť a prevenciu pred stratou údajov. V prípade potreby je zo zálohy možné obnoviť všetko, od jedného súboru po celý operačný systém.

Programy Mnoho ľudí si myslí, že programy, na ktoré sú zvyknutí vo Windowse, nie je možné používať v Mac OS. Nie je to však tak. Väčšina výrobcov programov dnes vydáva verzie pre viacero operačných systémov, vrátane Mac OS. To platí pre bežný freeware, ako napr. Skype, ICQ a pod., ale aj pre kompletné softvérové balíky, ako Adobe Creative Suite, či dokonca Microsoft Office.

Inštalácia systémov Kým do normálnych počítačov nie je možné jednoducho nainštalovať Mac OS, v Apple počítačoch môžu koexistovať aj dva OS, netreba teda nič preinštalovať. Takže buď sa nabootujete do jedného, druhého alebo vám možu bežať aj oba systémy naraz.

Cena Cena Apple sa pohybuje od 580 € s DPH vyššie. Apple dobrovoľne nevyrába počítače nižšej úrovne, iba strednej a vyššej, pretože jednoducho nechce predávať nekvalitné produkty. Na rozdiel od bežných počítačov ponúka okrem predinštalovaného systému aj kompletný balík aplikácií iLife, ktorý obsahuje užívateľské programy ako je iPhoto, iMovie, iWeb či GarageBand. V prípade Windowsu sa na zakúpenom počítači tiež zväčša nachádza podobný software, vačšinou však ide o aplikácie nižšej kvality, alebo len o skúšobné (trial) verzie, ktoré je potrebné po 30 dňoch buď dodatočne zaplatiť, alebo odinštalovať. Apple ponúka aj cenovo veľmi výhodné upgrady operačného systému. Microsoft sa mu v tomto nedávno snažil konkurovať v podobe zvýhodnených cien Windowsu 7 pre študentov. Tento krok však sprevádzal incident, keď väčšina inštalačných diskov zaslaných Microsoftom bola nefunkčná a študenti ich museli vrátiť.

Je dôležité, aby ste pri kúpe nového počítača či OS využili slobodu, ktorú aktuálny trh ponúka. Základom je, že keď si budete vyberať z viacerých možností, ujasnite si, na čo ho budete používať.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM