Martin Károly Krimi

Súdia skupinu, ktorá zabezpečovala dievčatá na prostitúciu

Banská Bystrica 11. marca - Na Okresnom súde Banská Bystrica sa dnes začalo hlavné pojednávanie s Ismailom N. (55), ktorého prokurátor obžaloval za spáchanie trestného činu obchodovania s ľuďmi.

Spolu s Macedónčanom, ktorý žije v Slovinsku, súdia aj piatich mužov a jednu ženu zo Slovenska. Je ňou Beáta V. z Veľkého Krtíša, ktorá už približne 15 rokov žije ako družka s Ismailom v Slovenskej Bistrici v Slovinsku.
Prokurátor všetkých obžaloval zo spomínaného trestného činu, ktorého sa mali dopustiť ako organizovaná skupina. Podľa obžaloby mali od mája 2000 do februára 2003 dodať do nočných barov v meste Celje a v Slovenskej Bistrici na prostitúciu najmenej 22 dievčat zo Slovenska. Dve z nich pritom nemali ani 18 rokov. Všetci však tvrdia, že sú nevinní. Michala G. (50) z Veľkého Krtíša prokurátor obžaloval aj z nedovoleného ozbrojovania sa, policajti totiž u neho našli nelegálne držanú pištoľ.
Ismail N. dnes pred senátom vypovedal, že po tom, ako si zriadil v Slovenskej Bystrici nočný bar, prišiel už v roku 1993 do Veľkého Krtíša ponúknuť dievčatám prácu čašníčok a takzvaných konzumentiek. Tie mali robiť spoločnosť hosťom a pôsobiť na nich, aby objednávali čo najviac drahých drinkov. Za týždeň takto vo Veľkom Krtíši získal päť dievčat, ktoré dopravil do Slovinska. Najprv ich platil fixne, neskôr podľa počtu drinkov, ktoré hostia objednali.
Dievčatá sa menili a niektoré podľa Ismaila začali v bare tancovať pri tyči. Iné pristúpili aj na striptíz, ktorý si hostia objednali. Našli sa aj také, ktoré ponúkali sex, avšak on s tým nič nemal, nič neorganizoval. Keďže však prostituovali aj vtedy, keď mali byť v bare a robili to v jeho dome, v ktorom bývali, žiadal od nich časť peňazí. Klienti dievčatám platili podľa neho v prepočte asi 80 eur, z toho si bral 45 eur. Malo to byť odškodné za to, že neboli v bare a hostia si preto objednávali menej nápojov. Obžalovaný tvrdil, že k dievčatám sa vždy správal slušne, nikdy ich k prostitúcii nenútil, bola to ich aktivita. Doklady im nezobral a mohli sa voľne pohybovať i po meste.
Dnes vypovedala i Beáta V., ktorá sa aj s kamarátkou ako prvá zoznámila s Ismailom a pracovala u neho v dennom bare ešte skôr, ako si zriadil nočný bar. Tvrdila, že ona ani jej druh nikoho nenútili na prostitúciu. Podobne ako on uviedla, že dievčatá zo Slovenska získaval iba Ismail a nikto iný a že všetky vopred vedeli, že ide o prácu tanečníčok a konzumentiek a že tam nejdú kvôli prostitúcii.
Pojednávanie dnes senát odročil.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM