Martin Károly Rôzne

Súkromná miniZOO zatiaľ v parku nebude

Žiar nad Hronom 22. júna - Na poslednom mestskom zastupiteľstve v Žiari nad Hronom poslanci stiahli návrh miestneho podnikateľa, ktorý mal v pláne vybudovať v parku Štefana Moysesa miniZOO.

Sú viaceré dôvody, ktoré mňa ako poslanca nepresvedčili o daných možnostiach, ktoré nám ponúka firma Euromol v zastúpení Ivanou Valachovou ako konateľkou,“ povedal v diskusii uplynulého mestského zastupiteľstva poslanec Jozef Tomčáni. Podobný názor mali aj jeho ďalší kolegovia. Nepozdával sa im najmä zámer žiarskeho podnikateľa, ktorý by okrem prevádzkovania zoologickej záhrady, vykonával v parku kosenie trávy na základe objednávky mesta. Práve tento bod spolu s dĺžkou nájmu 25 rokov a výškou nájomného v podobe symbolického jedného eura boli hlavným dôvodom, prečo poslanci stiahli návrh zo zastupiteľstva.

[size=15]Ide len o záľubu[/size]

Čo tým nájomca získa, pretože si myslím, že každý podnikateľ chce zisk a ja nikde nevidím, aký zisk z toho bude mať?“ spýtala sa počas diskusie poslankyňa Veronika Balážova. Podľa slov podnikateľa, ktorý sa osobne zúčastnil minulotýždenného zasadnutia, za prevádzkovaním miniZOO netreba vidieť nič iné ako hobby. [size=15] Mesto by prenájmom ušetrilo 7000 eur ročne[/size]

Mesto by prenájmom parku ušetrilo okolo 7000 eur ročne, aj keby sme platili za kosenie, ktoré má teraz na starosti mestská s.r.o.-čka,“ povedal hovorca Žiaru Martin Baláž. Zámerom radnice však bolo nielen finančné šetrenie, ale aj zatraktívnenie miesta, ktoré má za sebou historickú minulosť. „Projekt bol postavený na tom, že on investuje do zvierat, ich chovu ako aj do vybudovania stavieb potrebných na prevádzku ZOO a nejaké peniaze by mal z kosenia na pokrytie nákladov,“ informoval ďalej Baláž. [size=15] V hre je mimoriadne zastupiteľstvo[/si­ze]

Poslanci mestského zastupiteľstva návrh o prevádzkovaní ZOO a prenájme parku síce stiahli, no rokovať o ňom môžu na mimoriadnom zastupiteľstve, aby podnikateľ nemusel čakať do najbližšieho zasadnutia v septembri: „Nezmeťme to zo stola, ale pouvažujme nad tým a snažme sa nájsť taký spôsob, ktorý bude pre všetkých prijateľný,“ navrhol počas diskusie Peter Dubeň. Podľa našich informácií sa malo mimoriadne zastupiteľstvo konať už nasledujúci pondelok (27.6.2011), avšak poslanci si vyžiadali viac času na preskúmanie celej situácie. Predčasné zasadnutie je ale stále v hre a vraj ho môžeme očakávať v najbližších týždňoch.

[size=15]Podnikateľ sa nechce vyjadrovať[/size]

Žiarsky podnikateľ, ktorý má v záujme zriadiť v parku miniZOO sa zatiaľ nechcel k problému verejne vyjadriť. Svoje stanovisko ku kauze vraj dá médiám až po prípadnom mimoriadnom zastupiteľstve.

Fotogaléria: súčasný stav v parku Š. Moysesa ** Katarína Pružinová**

MiniZOO ZH
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM