Martin Károly Kremnica

Supermarket alebo ihrisko? Posledné slovo budú mať poslanci

Na verejnom prerokovaní zazneli hlasy proti zmene územného plánu, ale aj za. Zmena by umožnila výstavbu obchodného domu na mieste súčasného ihriska. Posledné slovo budú mať kremnickí zastupitelia.

Ilustračný obrázok k článku Supermarket alebo ihrisko? Posledné slovo budú mať poslanci
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Autobuska, ihrisko alebo supermarket

Verejného prerokovania sa zúčastnilo približne 80 ľudí. Zazneli rôzne názory. Podľa Miroslavy Valkovej, osoby odborne spôsobilej na obstarávanie územného plánu, sa budú brať do úvahy len tie, ktoré sú podané písomnou formou.

Názory ľudí sa trieštia na tom, či zmena územného plánu, prospeje alebo poškodí mestu. V súčasnom územnom pláne je plocha na Ulici J. Horvátha vedená ako športový areál. /Pozri tieto fotky Zmenou územného plánu tejto pracely na vyššiu občiansku vybavenosť, by umožnila výstavbu napríklad aj obchodného centra. Paradoxne v súčasnom územnom pláne sa tu počíta s výstavbou autobusovej stanice.

Lehota prerokovania plynie do 4. júla,“ ozrejmuje proces zmeny územného plánu Valková. V rámci tejto zmeny sa zapracujú aj pripomienky občanov. Niektoré z nich sa však podľa Valkovej nedajú vyhodnotiť. „Ak tie pripomienky budú veľmi protichodné, ja ako odborne spôsobilá osoba nemôžem povedať, ktoré z nich akceptujeme. Toto je politická, samosprávna činnosť. Ľudia si zvolili svojich zástupcov, nech oni rozhodnú,“ vysvetľuje ďalej Miroslava Valková. (Celý rozhovor nájdete vo videu)

Odporcovia: Ihrisko sa dá dobudovať, obchod tu nechceme!

Množstvo občanov vystúpilo s negatívnym postojom k zmene územného plánu. „Ihrisko sa dá dobudovať a obchodné centrum sa dá postaviť aj v iných lokalitách,“ myslí si Jana Sýkorová.

Podľa nej by sa mal zorganizovať tvorivý workshop cieľom rozvoja športovo – rekreačnej zóny ihriska. „Dala by sa tu vytvoriť inline dráha s požičovňou detských bicyklov, inline korčúľ, športových potrieb, zriadenie steny na lezenie, zabezpečenie športových inštruktorov,dohľa­du pre deti, miesta s občerstvením, miesta na grilovanie,“ uvažuje ďalej Sýkorová. Financie by sa podľa nej mali riešiť z grantov.

Proti zmene územného plánu je aj Petra Ivanová z volejbalového oddielu. „Myslím, že vybudovanie obchodného domu na jedinom volejbalovom ihrisku je zlý nápad,

Zástanci: Od investora môžeme požadovať viac

Na verejnom stretnutí vystúpili aj zástanci výstavby obchodného centra. Podľa mnohých v meste chýba ďalší obchodný reťazec. „Určite nie sme za to, aby tu stála nejaká plechová búda, ale aby sa toto územie riešilo komplexne,“ myslí si Ivan Petráš, kremnický poslanec.

Peniaze z predaja pozemkov, ale aj vyvolané investície, môžu podľa neho vyriešiť parkovanie v lokalite, križovatku na Lučanskú cestu a taktiež aj nový športový areál v priľahlom parku ako aj oprava telocvične. Volejbalové ihriská by sa podľa Petráša mohli presunúť ku kúpalisku. „Správca telocvične by sa mohol starať aj o nové atrakcie v parku, ako lanová dráha, petang, či kolky,“ uvažuje ďalej Petráš o projekte, ktorý má už rozpracovaný. (celý rozhovor vo videu)

Rozhodovať sa bude asi v septembri

Podľa primátorky Zuzany Balážovej príde na schvaľovanie zmeny územného plánu pravdepodobne až v septembri. „Územný plán nerieši detaily,“ hovorí primátorka. „Rieši len to, či takáto plocha môže byť využitá napríklad na obchod.“ (Celý rozhovor s primátorkou nájdete vo videu)

Verejné prerokovanie zmeny UP
7
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Supermarket alebo Ihrisko?
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM