Martin Károly Kultúra

SV.ANTON: V obci sa cez víkend uskutoční Memoriál Michala Buzalku

Svätý Anton - Memoriál Michala Buzalku, ktorý je mnohostranne zameraným podujatím duchovného charakteru a ktorý sa kontinuálne koná počas celého roku, vyvrcholí počas nadchádzajúceho víkendu v obci Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica.

Súčasťou podujatia je literárna a fotografická súťaž s tematickým zameraním – VIERA, NÁDEJ, LÁSKA, dobrovoľná finančná zbierka na opravu sakrálnych pamiatok vo Svätom Antone a v okolí, kde pôsobil Mons. Buzalka a oprava týchto pamiatok.

Ako TASR informovali pracovníci Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom, ktoré je jednym z organizátorov, poslaním podujatia je podnietiť ľudí, aby hľadali a nachádzali v rôznych formách vieru, nádej a lásku, a tak ich pomáhali šíriť. Jeho zámerom je, aby sa ľudia zamysleli prostredníctvom vlastných literárnych a fotografických prác nad tým, ako žijeme. Zároveň ide o uctenie si pamiatky mons. Buzalku – múdreho a vnímavého človeka, ktorý nikdy nezabudol, čo je ľudskosť, láska k blížnemu, porozumenie – čo znamená byť človekom.

Cieľom literárnej a fotografickej súťaže je nielen vytvoriť priestor pre amatérskych umelcov, ktorí sa týmito formami umenia realizujú vo svojom voľnom čase, ale zároveň im prostredníctvom odborných porôt a lektorov umožniť pozrieť sa spätne na svoju tvorbu, dozvedieť sa nové informácie a ďalej sa vzdelávať.

Mons. ThDr. Michal Buzalka patrí k významným osobnostiam slovenskej histórie, hoci o ňom a jeho práci vie len málokto, keďže po 2. svetovej vojne bol spolu s ďalšími vo vykonštruovanom procese obvinený z velezrady a odsúdený na doživotie. Hoci oficiálne bol predstaviteľom prvej Slovenskej republiky, nesúhlasil a nikdy sa nestotožnil s Tisovou politikou. Počas vojny ho mučilo a vypočúvalo gestapo, po vojne bol obeťou komunistického režimu. Napriek životným prekážkam nikdy neprestal veriť a dúfať. Okolo seba šíril nádej, lásku, dobrú vôľu, ochotu pomôcť.

Zdroj: TASR

buzalka
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM