Martin Károly Kremnica

Svätci kremnického morového stĺpu

Dominantným prvkom Štefánikovho námestia v Kremnici je stĺp Najsvätejšej Trojice. Súsošie z jemnozrnného kremitého pieskovca má výšku takmer 20 metrov a je postavené v barokovom štýle. Málokto vie, ktorí svätí tvoria dominantu námestia.

Nápad postaviť nový stĺp na pamiatku morovej epidémie z roku 1710 sa zrodil v hlave kremnického richtára Antona Körmendyho, ktorý ho predostrel mestskej rade 31. mája 1765. Na jeho mieste stál predtým menej honosný stĺp, ktorý bol prenesený do Hornej Vsi, kde zostal dodnes zachovaný. 19. júla 1765 predložil sochár Dionýz Ignác Staneti rozpočet na nový stĺp v celkovej sume 22 850 zlatých, ktorá zahŕňala sochárske a kamenárske práce, dovoz kameňa, pozlacovanie a zlatnícku robotu, kováčsku, zámočnícku a meditepeckú prácu a všetok potrebný materiál. Cesta k úspešnému dokončeniu stĺpa sa však začala komplikovať. V máji 1767 zomrel hlavný sochár Staneti a o tri roky neskôr aj Martin Vogerle, ktorý mal renomé vyhotovením exteriérových stĺpov v Nitre a Hainburgu. Napokon však bol stĺp v roku 1771 dokončený a na sviatok Najsvätejšej Trojice v roku 1772 vysvätený. Na stĺpe sa nachádzajú okrem Svätej Trojice sochy svätých v nadživotnej veľkosti, množstvo anjelov a reliéfy s náboženskou tematikou. Sochy svätých patrónov baníkov a ochrancov pred morom stoja na dvojposchodovom a trojposchodovom podstavci. Kto sú tí 14 svätí? A ako ich medzi sebou rozpoznáme?

Najsvätejšia Trojica / obr.1 / Symbolizuje Trojjediného Boha v troch božských osobách ako Boha Otca, Boha Syna a Ducha Svätého.

**Svätý archanjeli **/ obr.2 / Michal, Gabriel a Rafael Michal znamená v hebrejčine „Kto je ako Boh?“ Je jeden z hlavných kniežat a vodca nebeského vojska. Je patrón a ochranca Cirkvi. Cirkevní otcovia mu dávali prvé miesto medzi anjelmi – knieža Serafínov. Gabriel znamená „Božia sila“. Zvestoval Zachariášovi narodenie svätého Jána Krstiteľa. Taktiež zvestoval Panne Márii, že počne z Ducha Svätého a porodí Boha, Syna Najvyššieho a Spasiteľa sveta. Rafael znamená v preklade „Boh uzdravuje“. Rafael je jedným zo 7 archanjelov. Uzdravuje Tobita a Sávu na Boží príkaz a je aj anjelom – sprievodcom, pretože sprevádzal a ochraňoval na dlhej ceste Tobiáša.

Panna Mária – Immaculata / obr. 3 / Panna Mária je matkou Božieho Syna Ježiša. Vzdáva sa jej veľká úcta a popredné miesto medzi svätými. V stredoveku sa stala liečiteľkou tela i duše a chránenkyňou hriešnikov. Immaculata znamená Nepoškvrnená a je to prídomok Panny Márie. Atribúty sú veniec okolo hlavy z 12 hviezd, ľalie a Ježiško na rukách.

Svätá Katarína Alexandrijská / obr. 4 / Katarína sa narodila v Alexandrii. Obrátila sa na kresťanstvo a kritizovala miestodržiteľa Maxencia za to, že prenasleduje kresťanov. Je patrónka baníkov a Kremnica si ju zvolila aj za patrónku svojho mesta. Je zobrazovaná s kolesom a mečom, nakoľko ju za kresťanstvo lámali v ozubenom kolese. To jej však neublížilo a po zásahu blesku sa koleso rozbilo a zranilo kata. Nakoniec jej sťali hlavu mečom. Jej atribútom je ozubené koleso.

Svätá Barbora / obr. 5 / Svätá Barbora je legendárna mučenica z obdobia 3. storočia n. l. Bola to krásna dievčina z Nikodémie, ktorú jej otec – pohanský vládca Dioskuros uväznil za kresťanstvo v hradnej veži. Podarilo sa jej odtiaľ utiecť, chytili ju však, odviezli do väznice a mučili. Napokon jej udelili trest smrti, ktorý vykonal jej vlastný otec, avšak vzápätí bol potrestaný úderom blesku. Kresťania si ctia Barboru ako patrónku baníkov, ochrankyňu pred náhlou smrťou, pred požiarom, pred úderom blesku a pred búrkou. Atribúty sv. Barbory sú veža, kalich, hostia, blesk a kohútie pero.

Svätá Rozália / obr. 6 / Rozália pochádzala z Palerma. Istý čas žila ako dvorná dáma na kráľovskom dvore, ale po obrátení sa utiahla do jaskyne na vrchu Pellegrine, kde žila ako kajúcnica. V tejto jaskyni aj zomrela a tam ju aj pochovali. Rozália je patrónka proti moru a cholere.

Svätý Jozef / obr. 7 / Jozef bol manžel Panny Márie, ktorá porodila Ježiša Krista ako jednorodenného a jediného Syna Boha Otca. Jozef bol hlavou svätej rodiny. To je bezpochyby jedinečná hodnosť, pre ktorú si Jozef zasluhuje osobitnú úctu. Svätý Jozef je patrón dobrej smrti. Jeho atribúty sú 2 holubice, malý Ježiško a kvitnúca palica.

Svätý Kliment / obr. 8 / Kliment bol pápežom v rokoch 92 – 99. Kvôli sporom s cisárom musel odísť do vyhnanstva, kde sa vďaka nemu mnoho pohanov obrátilo na kresťanstvo. Zato ho odsúdili na smrť. Hodili ho do mora s kotvou priviazanou na krk. Stalo sa tak v roku sto. Svätý Kliment je najstarší patrón baníkov na Slovensku. Jeho atribúty sú tiara, trojkríž, ruda v ruke, kotva.

Svätý Anton Paduánsky / obr. 9 / Anton Paduánsky sa narodil v roku 1195 v Lisabone v zbožnej šľachtickej rodine. Vstúpil do kláštora augustiánov, neskôr prestúpil k františkánom. V roku 1223 sa stal profesorom teológie v Bologni a neskôr v Padove. Stal sa známym a vyhľadávaným kazateľom. Niekedy mával aj 30 000 poslucháčov. Vtedy kázaval aj na námestiach a lúkach. Zomrel ako 36-ročný 13. júna 1231. Jeho atribúty sú Ježiško ako dieťa alebo ryba.

Svätý Sebastián / obr. 10 / Sebastián sa narodil v Narbonne v Galii. Okolo roku 283 sa stal vojakom v Rímskej armáde. Neskôr ho vymenovali za kapitána pretoriánskych gárd. Keď zistili, že je kresťan, zbavili ho velenia a šípmi sa ho pokúšali zabiť. Šípy ho však nezabili. Keď sa vyliečil, prišiel za cisárom a odsúdil jeho nespravodlivosť voči kresťanom, začo ho zbičovali na smrť. Je patrónom lukostrelcov, vojakov a ochrancom pred morom. Atribúty sú kmeň stromu a šípy.

Svätý Karol Boromejský / obr. 11 / Karol Boromejský pochádzal z významnej lombardskej rodiny. Narodil sa 2. októbra 1538 v severnom Taliansku. V januári 1560 ho pápež menoval za kardinála. Za kňaza ho vysvätili v roku 1563 a v decembri toho istého roku ho vysvätili za biskupa. Viedol život ustavičného odriekania. Založil viacero škôl a inštitútov. Zomrel 3. novembra 1584 a v roku 1610 ho pápež vyhlásil za svätého. Atribúty sú kardinálska palica, klobúk a povraz.

Svätý František Xaverský / obr. 12 / František sa narodil 7. apríla 1506. Bol pôvodom baskický Španiel. Spolu so svätým Ignácom bol spoluzakladateľom Spoločnosti Ježišovej a významným misionárom v Indii a Japonsku. Zomrel v roku 1551 na ceste do Číny. Mal dar uzdravovať chorých a kriesiť mŕtvych. Patrón misionárov má za atribút horiace srdce a kríž s ukrižovaným Kristom.

Svätý Rochus / obr. 13 / Rochus bol francúzsky svätec, ktorý žil v 14. storočí. V 12 rokoch osirel. Po čase sa vydal cez Alpy do Talianska. Pomáhal všade a všetkým tam, kde zúrila morová epidémia. Nakoniec sám ochorel. Aby nebol nikomu na obtiaž, uchýlil sa do lesnej chatrče na brehu rieky Trebbia. Tam ho denne navštevoval anjel a dodával mu odvahu. Nakoniec sa vyliečil. Zomrel starý v roku 1327. Jeho atribúty sú rana, pes pri pravej nohe, chlieb, klobúk, palica a kapsa.

/Jaroslav Slašťan/

Morový stlp Kremnica
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM