Martin Károly Rôzne

Sviečky sa rozhoreli aj na opatovskom cintoríne

Blížiaci sa Sviatok Všetkých svätých nenechal osirelým ani cintorín v Horných Opatovciach. Množstvo ľudí z celého Slovenska si prišlo do zaniknutej obce pripomenúť svojich zosnulých. Na tomto cintoríne sa už nepochováva viac ako 40 rokov. Pozrite si

Málokto vie, že toto je tretí cintorín v bývalej obci Horné Opatovce,“ vysvetľuje Mária Zaťková, členka predsedníctva Občianskeho združenia Horné Opatovce. Prvé dva cintoríny zanikli tak ako obec, v roku 1969, Vtedy o likvidácii obce rozhodla Československá vláda. Obec s 1 380 obyvateľmi a 288 domami zanikla kvôli zhoršujúcemu sa životnému prostrediu. V jej tesnej blízkosti v 50-tich rokoch minulého storočia vyrástla hlinikáreň.

Po obci zostali len dve cenné pamiatky. Kostol sv. Vavrinca, ktorý v septembri oslávil storočnicu slávnostnou sv. omšou a práve opatovský cintorín. „Tento cintorín má viac ako 200 rokov,“ konkretizuje ďalej Zaťková.

Rodáci z Horných Opatoviec sa stretávajú každoročne vždy v septembri, v mesiaci kedy bol vysvätený Kostol sv. Vavrinca. V tomto roku sa u stretlo približne 1000 rodákov a ich potomkov.

Bezprostredne pri makete zaniknutej obce stojí pamätník s týmto nápisom: „Pútniku, postoj chvíľu na tomto mieste piety. Odovzdaj odkaz potomkom, že mŕtva obec tu leží. Zničením životného prostredia dňa 31. júla 1969 zanikla 894 rokov stará obec, ktorá mala 1 380 obyvateľov. Na pamiatku všetkým, ktorí tu majú svoje korene, i na poznanie budúcim generáciám.

/mak/ video: Peter Kováč http://peter-kovac.com/

Sviečky sa rozhoreli aj na opatovskom cintoríne
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM