Barbara Dallosová Správy

Ťahanice kvôli metalovému festivalu pokračujú: Mesto chce posunúť texty piesní na políciu

Jeden tábor hovorí o nabádaní k mučeniu a orgiám, druhý sa bráni tým, že celá vec je spolitizovaná. Piaty ročník metalového festivalu v Novej Bani narobil vrásky na čele už mnohým. Či sporné texty a ich prehrávanie je alebo nie je trestným činom, bude najnovšie rozhodovať polícia.

Ilustračný obrázok k článku Ťahanice kvôli metalovému festivalu pokračujú: Mesto chce posunúť texty piesní na políciu
Zdroj: Webnoviny.sk

Hoci organizátori tvrdia, že prípad je spolitizovaný, iniciátori petície vo svojich zámeroch pokračujú. Nedávno situáciu vyhrotili zverejnené listy adresované primátorovi a organizátorom. Čítajte tu: Vyzývanie k mučeniu a orgiám: Tak vidia metalový festival kádeháci, tu je kompletný list!

Prokuratúra prípad zmietla zo stola

Petícia s niekoľkými stovkami podpisov, otvorený list organizátorom, zapojenie sa okresného KDH a podnet podaný na prokuratúru. To bol boj odporcov najväčšieho slovenského metalového festivalu Gothoom. Najväčšie nádeje vkladali signatári petície do podnetu podaného na Okresnú prokuratúru v Žiari nad Hronom. Tá však podnet odložila ako neodôvodnený a odporučila naozaj neštandardné riešenie, čítajte tu: Metalový festival dostal nakoniec zelenú: Kapely ale budú pod drobnohľadom cenzora!

Tlak na primátora

Primátor Ján Havran sa dostal do nepriazne mnohých tým, že už v začiatkoch sporov festival odobril. ,,Mesto Nová Baňa v spolupráci s organizátormi, usporiadateľskou službou a zložkami polície sa aj tento rok postará o to, aby sa festival uskutočnil v súlade so zákonmi Slovenskej republiky a Ústavou SR, tak ako to bolo aj po minulé roky," vyjadril sa pred časom.

Keďže dátum festivalu (13–16 augusta) sa neúprosne blíži, a spory medzi oboma tábormi neutíchajú, mesto bude konať. Primátor avizuje, že sa ešte tento týždeň obráti na orgány činné v trestnom konaní, aby preskúmali zákonnosť toľko pretriasaných textov. A preto texty, ktoré dvíhajú žlč niektorým obyvateľom mesta, posúva do rúk polície. ,,Potrebujeme jednoznačne vedieť, či tieto texty a ich prehrávanie je trestným činom. To by mal vedieť niekto jednoznačne povedať," podotkol Havran.

Kde začína a končí sloboda?

Mesto si podľa slov Havrana nechalo vypracovať právnu analýzu, ktorá preskúmala, akým spôsobom je mesto oprávnené v tejto veci konať a či môže alebo nemôže podujatie zakázať. Výsledkom analýzy bolo podľa Havrana konštatovanie, že mesto nemôže podujatie zakázať ak nie je preukázané porušenie zákona, no môže tam zriadiť dozor. Vyhodnotenie, či boli alebo neboli porušené nejaké práva a slobody, je však podľa jeho slov v tomto prípade ťažké určiť. „Toto je ťažká úloha, ktorá je kladená na plecia mesta, pretože dnes nedokáže jednoznačne ani prokuratúra, ani polícia, prípadne súdy rozhodnúť o tom, kde sa končí hranica slobody prejavu a kde už začína už porušovanie práv ďalších skupín,“ podotkol.

Odporcom cenzor nestačí

Hoci prokuratúra odporučila mestu dozor anglicky hovoriacej osoby, ktorá by texty kontrolovala, odporcovia festivalu žiadali viac. Obyvatelia napríklad žiadali, aby mesto na podujatí kontrolovalo intenzitu zvuku, žiadali verejnú nahrávku z celého festivalu či zoznam piesní, ktoré sa budú hrať na festivale. Podľa Havrana tak boli požiadavky nevykonateľné, niektoré boli dokonca v rozpore so zákonom a prípadne Ústavou SR.

Dnes 24/ tasr

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM