Martin Károly Šport

Takto sa otváral zimný štadión pred 42 rokmi: Vráti sa zas hokej do Žiaru?

Písal sa november 1972. Bola to veľká slávnosť, na ktorej sa zúčastnil aj Ondrej Nepela s Hildou Múdrou, či Hana Mašková. Otázka znovuotvorenia zimného štadiónu je opäť živá. Ako sa k nej stavajú zainteresovaní?

Ilustračný obrázok k článku Takto sa otváral zimný štadión pred 42 rokmi: Vráti sa zas hokej do Žiaru?
Zdroj: Dnes24.sk

Nejednému Žiarčanovi sa pri týchto fotkách vybavia obrázky z mladosti. Všetko je však teraz inak. Hokej sa v Žiari prestal hrávať už pred 5 rokmi. Rozhodnutie mesta vtedy vyvolalo veľa negatívnych reakcií, nielen od športovcov, ale i od tých, ktorí na zimáku, ako ho Žiarčania nazývajú, strávili detstvo.

Žiarsky hokej úplne nezanikol,“ hovorí Rasťo Uhrovič, nový prezident HK MŠK Žiar nad Hronom. „Žiarčania hrajú už 4 sezónu v seniorskej Amatérskej hokejovej lige Pohronie (AHL Pohronie),“ dodáva. Organizuje ju žiarsky SPORT TREND s HKM Zvolen. „V súčasnej dobe je snaha, aby nad ligou prevzal záštitu Stredoslovenský zväz ľadového hokeja,“ podotkol Uhrovič.

Autobusom za hokejom

Žiarsky hokej začal opätovne vykonávať svoju činnosť od 6. marca tohto roku. „Momentálne sa uchádzame o finančné prostriedky, aby sme mohli otvoriť prípravku a zostaviť seniorský tím, ktorý by zatiaľ hrával v AHL Pohronie. Ako tréningová plocha by mal byť zatiaľ využívaný niektorý zo zimných štadiónov v blízkosti Mesta Žiar nad Hronom, čo znamená, že za tréningami bude treba dochádzať. Na začiatok počítame do prípravky s kádrom okolo 20 detí (z dôvodu kapacity autobusu, keďže ku každému dieťaťu treba počítať jedného dospelého). Rodičia, ktorí majú záujem dať svoje dieťa na hokej nás môžu kontaktovať prostredníctvom facebooku na stránke: www.facebook.com/hkziar resp. ďalších aktuálne pripravovaných komunikačných kanáloch,“ hovorí Uhrovič.

Samozrejme, že by bolo oveľa lepšie, trénovať a hrávať na domácom ľade. Na tejto myšlienke stále pracujeme a nie je to len v rovine prianí,“ hovorí ďalej Uhrovič.

Otvoria opäť zimný štadión?

Cieľom súčasného vedenia je aby sa do Žiaru vrátil hokej práve na zimný štadión. A to čím skôr. Samozrejme nezávisí to len od nás,“ hovorí na začiatok primátor Peter Antal. Podľa jeho slov, aj práve táto otázka, patrí medzi jeho priority.

" V súčasnosti je hotová projektová dokumentácia pre stavebne povolenie na dokončenie štadióna. Dokumentáciu dal spracovať Sport Trend," konkretizuje ďalej Antal. Podľa neho je ale všetko otázka peňazí.

Veľká rekonštrukcia

Žiarsky zimný štadión by mala čakať veľká rekonštrukcia. Je potrebné znížiť energetickú náročnosť, zabezpečiť protipovodňové opatrenia, dopláštiť, ale aj zmeniť technológie chladenia.

V krátkej dobe bude požiadané o stavebne povolenie. Žiar musí mať ľadovú plochu. Pre mesto ale aj pre spádovú oblasť je to veľmi významné,“ dodáva primátor Peter Antal.

Foto: Vladimír Varga

Zimný štadión v Žiari opäť ožíva
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM